Wat u moet weten over MERS

© Reuters

In Zuid-Korea zijn ondertussen vier mensen overleden aan het Middle East Respiratory Syndrome of MERS en werden vijf nieuwe besmettingen geregistreerd. Honderden scholen sloten de deuren en reizen worden geannuleerd. Wat u moet weten over het Midden-Oosten Ademhalingssyndroom.

Paniek in Zuid-Korea: een man keerde terug van een reis naar Saudi-Arabië en bleek besmet te zijn met het Middle East Respiratory Syndrome (MERS, Midden-Oosten Ademhalingssyndroom). Ondertussen kwamen vier mensen om, telt het land 41 besmettingen en werden meer dan 2.000 burgers in quarantaine geplaatst.

Het gaat om de grootste uitbraak buiten Saudi-Arabië. De grote onrust over het virus dat dodelijker, maar minder besmettelijk is dan SARS (Ernstig Acuut Ademhalingssyndroom) heeft ertoe geleid dat honderden Zuid-Koreaanse scholen de deuren sloten en reizen geannuleerd werden.

Acht dingen die u volgens The New York Times moet weten over MERS:

1. Wat is MERS?

MERS werd voor het eerst ontdekt in Saudi-Arabië in 2012. De meeste gevallen kwamen voor in het Midden-Oosten, sommige gevallen werden elders geregistreerd: bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, omdat mensen daarheen reisden.

2. Door wat wordt de ziekte veroorzaakt?

Wat u moet weten over MERS
© Reuters

Het wordt veroorzaakt door een coronavirus en is verwant aan SARS, dat voor het eerst opdook in het zuiden van China in 2002. SARS besmette 8.273 mensen in 37 landen en doodde 775 van de patiënten: een sterftecijfer van bijna tien procent. Daarna verdween het zo goed als van de wereldbol in 2004. Hoewel SARS niet meer bij de mens voorkomt, wordt de ziekte nog niet als uitgeroeid gedefinieerd: de ziekte circuleert nog onder dieren en kan dus eender wanneer weer de kop opsteken.

3. Waarom sterft men aan de ziekte?

Patiënten overlijden doorgaans door hoge koorts en pneumonie. Het is waarschijnlijker dat patiënten met andere aandoeningen zoals diabetes, nierfalen en ademhalingsproblemen eraan sterven. Omdat MERS een virus is, werken antibiotica niet. Dokters dienen zuurstof toe en nemen andere maatregelen om ervoor te zorgen dat de patiënt blijft ademen tot het immuunsysteem het virus kan bestrijden. De sterftegraad voor bekende gevallen van MERS overschrijdt de 30 procent. Maar een aantal mogelijke kleine infecties die nooit gediagnosticeerd werden, zouden dat sterftecijfer naar omlaag kunnen halen.

4. Hoe worden mensen besmet?

Wat u moet weten over MERS
© Reuters

Het virus circuleert vermoedelijk in vleermuizen en werd ontdekt in dromedarissen in het Midden-Oosten. Hoewel het virus direct door vleermuizen kan worden overgedragen, geloven experten dat de meeste eerste gevallen bij de mens van dromedarissen of kamelen kwamen die in de Arabische landen voor vlees en melk, races, als vervoermiddel en huisdieren gehouden worden. Uit bloedtests blijkt dat ongeveer 80 procent van de kamelen de ziekte op een bepaald moment hebben doorgemaakt. Het virus zou overgedragen kunnen worden door afscheiding uit de neus of rauwe melk. Dat verklaart de gelijkenis met SARS: het virus circuleerde eveneens in vleermuizen, maar werd ook aangetroffen in dieren die in China gegeten worden zoals de loewak of de wasbeerhond.

5. Hoe wordt het overgedragen onder de mensen?

Het virus wordt vooral overgedragen onder dichte familie en in ziekenhuizen. Hoewel het virus verspreid kan worden door aanrakingen, bloed en andere overdrachten, is MERS nog nooit gemakkelijk en wijdverspreid overgedragen geweest zoals dat bij de griep of de mazelen het geval is. Het lijkt enkel die mensen te besmetten die grote hoeveelheden van het virus inademen.

Ten tijde van de SARS-epidemie was het gevaarlijk om patiënten dicht bij elkaar te leggen of patiënten met pneumonie aan ventilatoren of verstuivers te leggen die wolkjes van besmettelijke partikels creëerden en naar het ventilatiesysteem leidden.

Het is dus noodzakelijk dat stafleden ademhalingsbescherming dragen met luchtfilters. Ze moeten ook gecontroleerd worden wanneer ze die uitrusting verwijderen, zodat verzekerd wordt dat ze geen besmette oppervlaktes aanraken.

6. Is er een remedie of vaccin?

Nee, tot op heden bestaat dat niet.

7. Hoe kan het dan gestopt worden?

Wat u moet weten over MERS
© Reuters

Iedereen met wie alle bekende gevallen contact hebben gehad, moet gevonden worden en in quarantaine worden geplaatst. Dokters en verplegers die veel patiënten zien voordat ze beseffen dat ze besmet zijn, kunnen de ziekte gemakkelijk overdragen.

8. Is er een risico op een wereldwijde pandemie?

Gezondheidsexperts vrezen zo’n scenario niet, tenzij het virus muteert en besmettelijker wordt. Wel vrezen ze voor een regelmatig patroon van uitbraken gelijkaardig aan deze in Zuid-Korea. Ze zijn ook bang voor een verspreiding van het virus tijdens de hadj: de jaarlijkse pelgrimage van moslims naar Mekka. Dat is echter nog niet gebeurd, deels omdat de gevallen in Saudi-Arabië lijken toe te nemen in februari en weer afnemen in de zomer terwijl de hadj de laatste jaren in de herfst plaatsvond. Die jaarlijkse stijging zou verband kunnen houden met het kalven van kamelen: dat seizoen begint wanneer de winter stopt. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content