Wanneer is iemand dood?

04/06/13 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) werkt aan internationale afspraken om te bepalen wanneer een persoon dood mag worden verklaard.

In 2000 werd een 66-jarige man in Groot-Brittannië dood verklaard na verschillende reanimatiepogingen. De lucht- en medicijnen toevoer werd stopgezet. Tien minuten gingen voorbij, tot de dokter plots opmerkte dat de man opnieuw een hartslag had. Twee weken later pikte de Brit de draad van zijn leven weer op, neurologisch helemaal in orde.

Dit verhaal is niet uniek. De Britse anesthesist Alex Manara vond in de medische literatuur dertig gevallen waarbij een patiënt ten onrechte dood werd verklaard.

Niet meer reageren op prikkels

Een arts verklaart een patiënt dood als hij het hart en de longen heeft onderzocht en daar geen teken van leven meer heeft vastgesteld en wanneer de patiënt niet meer reageert op prikkels van buitenaf, schrijft het wetenschapsmagazine EOS.

Volgens Manara komen verkeerde vaststellingen voornamelijk voor omdat artsen een lichaam niet lang genoeg in observatie houden vooraleer ze de patiënt dood verklaren. Daarover bestaan uiteenlopende afspraken. Waar artsen in de Verenigde Staten en Australië patiënten al na 2 minuten dood verklaren, wachten Italianen 20 minuten vooraleer ze een patiënt opgeven.

Daarom hebben anesthesist Manara en professor anesthesie van de universiteit van Barcelona Ricard Valeron, opgeroepen om een internationale consensus in te voeren over hoe je iemand dood moet verklaren. Dat verklaarde ze op een bijeenkomst van de Europese vereniging voor Anesthesie.

5 minuten zuurstoftekort zorgt onherroepelijk voor schade

Volgens Manara en de Brits arts Jerry Nolan zijn er voldoende bewijzen om aan te nemen dat 5 minuten observatie volstaat. Want wanneer de hersenen langer dan 5 minuten verstoken blijven van zuurstof, treedt er onherroepelijke schade op, klinkt het. Op vraag van beide artsen werkt de Wereldgezondheidsorganisatie nu aan internationale richtlijnen.

De WGO zal ook andere verschillen bekijken zoals het aantal artsen. In Canada is er slecht één arts nodig om iemand dood te verklaren, terwijl in Groot-Brittannië twee geneesheren het overlijden moeten bevestigen en in Spanje zelfs drie. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners