'Waken over je gezondheid vraagt de nodige vaardigheden'

20/10/16 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

Uit onderzoek blijkt dat vier op tien Belgen over te weinig gezondheidsvaardigheden beschikken om een gezond leven te leiden.

'Waken over je gezondheid vraagt de nodige vaardigheden'

Van mensen wordt verwacht dat ze verantwoordelijkheid opnemen in de zorg om hun gezondheid. Concreet gaat het over het voorkomen van ziekten door een gezonde levensstijl na te streven, deel te nemen aan screenings- en vaccinatiecampagnes, je weg te vinden in de gezondheidszorg, tijdig een huisarts of andere zorgverlener te raadplegen, mee beslissingen nemen over behandelingen die je worden voorgesteld en die ook correct uitvoeren. Waken over je gezondheid vraagt dus de nodige vaardigheden. Niet iedereen is daar even goed toe in staat en zo ontstaat een gezondheidskloof. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben een kortere levensverwachting. Een man van 25 jaar zonder diploma heeft gemiddeld 7 jaar minder levensverwachting dan een hooggeschoolde leeftijdsgenoot. Een vrouw van 25 jaar zonder opleiding heeft 18 jaar minder gezonde levensjaren voor de boeg dan haar hooggeschoolde evenknie (TAHIB-studie, Tackling Health Inequalities in Belgium, 2010). Health literacy (de Engelse term voor gezondheidsvaardigheden) is een belangrijke determinant van gezondheidsverschillen.

Delen

We stellen pseudowetenschap en kwakzalverij aan de kaak, zijn kritisch voor hypes en doorprikken mythes.

Uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit en UCL blijkt dat vier op tien Belgen over te weinig gezondheidsvaardigheden beschikken om een gezond leven te leiden. Daarmee scoort België vergelijkbaar met de meeste andere Europese landen. Kennis is de sleutel om de gezondheidskloof te dichten. Het is de missie van Bodytalk om lezers correct te informeren over gezondheid, gezond bewegen, eten en psychologie. Vanaf het eerste nummer in september 2006 houdt de redactie de vinger aan de pols en volgt ze medische ontwikkelingen op de voet. Daarbij wijken we niet af van de gangbare wetenschap, dit is de kennis zoals die aan onze universiteiten onderwezen wordt en door betrouwbare gezondheidsorganisaties wordt ondersteund. Bodytalk maakt die medische wetenschap toegankelijk en tracht ze aantrekkelijk en hapklaar te verpakken. We stellen pseudowetenschap en kwakzalverij aan de kaak, zijn kritisch voor hypes en doorprikken mythes.

Voor deze feesteditie hebben we de beste artikels uit het voorbije decennium voor u geselecteerd. Bij ieder artikel vindt u het nummer van Bodytalk en de datum waarop het artikel oorspronkelijk gepubliceerd werd. Om de authenticiteit te bewaren kozen we ervoor om niets aan de inhoud te wijzigen. Het is dus best mogelijk dat een geciteerde arts vandaag niet meer in het aangehaalde ziekenhuis werkt of een genoemd medicijn niet meer verkrijgbaar is. De naam van ons magazine wijzigde in de loop der jaren ook. Bodytalk werd Knack Bodytalk en Equilibre werd Le Vif Bodytalk. U vindt ons negen keer per jaar, als het gezondheidsmagazine bij Knack en Le Vif.

Nu te koop: 100 adviezen voor meer gezondheid, een selectie uit 10 jaar Bodytalk.

Lees meer over:

Onze partners