Waarom vindt Europa onze frieten een gevaar voor de volksgezondheid?

19/06/17 om 11:02 - Bijgewerkt om 14:22

Afgelopen weekend waren Europarlementslid Bart Staes en minister Ben Weyts in een verhitte discussie verwikkeld over onze Belgische trots: de friet en meer bepaald over hoe hij wordt gebakken. Wat is het probleem?

Europa wil de hoeveelheid acrylamide in ons voedsel terugdringen. Dat is een stof die gevormd wordt uit suiker, water en aminozuren in zetmeelrijke producten wanneer ze op temperaturen hoger dan 120 graden (ovenbereiding, grillen, braden en frituren) worden klaargemaakt tijdens een proces dat maillardreactie of niet-enzymatische bruinkleuring heet, zoals bijvoorbeeld bij het bakken van rauwe aardappelen of het roosteren van toast. Maar ook bewerkt eten zoals koekjes, ontbijtgranen, chips, crackers en brood, en ook koffie (roosteren van koffiebone) bevatten de stof. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de baktijd, hoe groter de hoeveel acrylamide. Aan de andere kant bevatten deegwaren, rijst of aardappelpuree weinig acrylamide.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info