Waarom moet u dringend plassen als het koud is?

16/01/15 om 06:50 - Bijgewerkt op 15/01/15 om 15:07

Neemt de plasdrang bij u ook toe als u op een koude vloer stapt of bij een koude windvlaag? U bent niet alleen, bij 43 procent van de patiënten met een overactieve blaas verergeren de symptomen in koude omstandigheden.

Waarom moet u dringend plassen als het koud is?

WC-bezoek © Istock

'Acute cold induced urgency' zo noemt kandidaat-uroloog dr. Pieter Uvin (KU-Leuven) het fenomeen dat sommigen misschien al ervaren hebben bij het stappen op een koude vloer of bij een koude windvlaag. Hij toonde wetenschappelijk aan, althans in diermodellen, dat koude de plasdrang kan induceren.

Artsenkrant bericht over het onderzoek, dat onlangs een prijs wegkaapte op het jaarlijkse congres van de Belgische urologen.

Tot 43% van de patiënten met overactieve blaas klagen over verergerende symptomen in koude omstandigheden. Om te bewijzen dat een koude stimulus plasdrang kan induceren, gebruikte dokter Uvin muizen, waarbij hij via microchirurgie een katheter in de blaas inplantte. Nadat de blaas voor 60% gevuld werd, werd een koude stimulus toegediend (druppels aceton, koude lucht).

Bij de controlemuizen waaraan een mechanische stimulus werd toegediend, gebeurde er niets, maar bij 80% van de muizen die een koude stimulus hadden gekregen, werd blaascontractie vastgesteld die in bijna de helft van de gevallen met mictie gepaard ging. (Michelle Cooreman/Artsenkrant)

Lees meer over:

Onze partners