Waarom krabben alleen maar leidt tot meer jeuk

Jeuk © Istock

Krabben bij jeuk, het is een reflex die u toch zal moeten afleren. Want het is nu ook wetenschappelijk bewezen, krabben maakt de jeuk alleen maar erger.

Het is een erg logische reflex, als het jeukt dan wilt u krabben. Toch lijkt dit geen goed idee, want de volkswijsheid ‘krabben, maakt het alleen maar erger’, is nu ook wetenschappelijk bewezen, blijkt uit een onderzoek verschenen in het magazine Neuron.

Krabben aan een jeukend lichaamsdeel veroorzaakt een lichte vorm van pijn. In plaats van ‘jeuk ‘signalen sturen de zenuwcellen omdat moment pijnsignalen naar de hersenen. ‘Wanneer het brein die pijnsignalen opvangt, antwoordt het door de neurotransmitter serotonine aan te maken, zodat het lichaam die pijn kan opvangen’, zegt onderzoeker Zhou-Feng Chen. Maar die neurotransmitter is tegelijkertijd ook verantwoordelijk voor het opwekken van jeuk, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat en krabben net meer jeuk veroorzaakt.

Muizen

Tot die conclusie kwamen de wetenschappers van het Washington University’s Centre for the Study of Itch na een experiment met muizen. De onderzoekers kweekten muizen die geen serotonine meer konden aanmaken. Wanneer de muizen een stof geïnjecteerd kregen waardoor de huid gaat jeuken krabden de dieren zonder serotonine opvallend minder dan zij die het goedje nog wel konden aanmaken. Maar wanneer beide groepen serotonine kregen toebedeeld, was er geen verschil merkbaar.

‘Dit onderzoek bevestigt wat veel mensen instinctief aanvoelen’, klinkt het. Maar jeuk tegengaan door serotonine weg te nemen, is bij mensen niet mogelijk, laten de onderzoekers weten. Serotonine is namelijk belangrijk in het lichaam, onder meer voor de menselijke groei . (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content