Waarom je oorsmeer moet koesteren

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Oorsmeer is dat vieze goedje dat je liever kwijt dan rijk bent en waar niemand het eigenlijke nut van kent. Maar blijkbaar kan de plakkerige prut wel wat vertellen over jezelf. Start de inspectie maar.

Het enige moment dat we aan oorsmeer denken, is – hopelijk – wanneer we onze oren een grondige poetsbeurt geven. Toch is het goedje niet helemaal nutteloos en bevat het daarbovenop wat informatie over jezelf. Dat schrijft The Huffington Post.

Oorsmeer is proper

Eerst en vooral zorgt oorsmeer ervoor dat je oren niet droog gaan voelen of jeuken. Het heeft dus eigenlijk dezelfde functie als tranen voor onze ogen.

Tegelijk houdt het onze oren proper. Vreemd idee gezien het uitzicht van het goedje, maar het is een feit dat het smeer dode huidcellen, stof en andere vuiligheid opvangt en de toegang tot je oor verhindert.

Bovendien kan het smeer zichzelf verwijderen. Bij elke kaakbeweging, bij het babbelen of kauwen, wordt het oorsmeer een beetje meer naar de buitenwereld geduwd. Daar komt geen wattenstaafje bij kijken. Die doen blijkbaar ook nog eens meer kwaad dan goed: oorsmeer naar binnen duwen, kan het oor verstoppen. Experten vragen dus om het oorsmeer met rust te laten, tenzij je er echt te veel van hebt en dat dan weer je gehoor schaadt.

Deodorant in de aanslag

Oorsmeer leert ons iets over onze lichaamsgeur. Sommige mensen hebben een vochtiger goedje in de oren, anderen hebben een droge versie. Wie het witte, schilferige type heeft, mag zichzelf gelukkig prijzen. Dat betekent namelijk dat er ook een bepaalde stof in je zweet ontbreekt, die normaalgezien zorgt voor een zekere lichaamsgeur. Wie de donkere, plakkerige prut heeft zitten, kan maar beter een deodorant in de aanslag houden.

Dat verschil in oorsmeer heeft volgens een recente studie van het Monell Center in Philadelphia in de VS te maken met je voorouders. Net als bij zweet, verschillen de chemische stoffen in oorsmeer bij verschillende rassen. De moleculen die geurtjes verspreiden, zouden in hogere mate aanwezig zijn bij Kaukasiërs dan bij Oost-Aziaten.

Wie overvloedig oorsmeer en zweetgeur wil vermijden, moet een rustige levensstijl hoog in het vaandel dragen. Stress is de grote boosdoener. De klieren in het oor die het oorsmeer uitscheiden, zijn van hetzelfde type dat verantwoordelijk is voor de strafste zweetgeuren. Van stress en andere hevige emoties zoals angst, ga je meer zweten met een sterkere geur. Maar die zaken zorgen tegelijk voor een grotere productie van oorsmeer, blijkt uit een onderzoek van de American Speech-Language-Hearing Association.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content