Waarom hebben zoveel olympische atleten ronde rode plekken op hun lichaam?

© REUTERS

Enkele olympische atleten, onder wie zwemlegende Michael Phelps, hebben grote rode cirkels op hun huid. Hoe komen die daar en welk idee zit erachter?

Ze zijn moeilijk over het hoofd te zien, de grote rode cirkels op de huid van sommige athleten. Ze zijn bijna perfect rond en worden niet veroorzaakt door een allergie of kinky activiteiten in de slaapkamer. Maar door wat dan wel?

Het verhaal achter de rode cirkels

Eén woord: cupping. Dat is eigenlijk een vorm van acupunctuur die met een licht ontvlambare vloeistof wordt uitgevoerd in een glazen beker. Als de vlam uitgaat, creëert de temperatuurdaling een zuiging waardoor de beker aan het lichaam gaat kleven.

De zuiging trekt de huid weg van het lichaam, bevordert de bloedstroom en zorgt ook voor die rode plekken die doorgaans drie tot vier dagen zichtbaar blijven. Het idee achter cupping is dat het moet helpen om energiestromen door het lichaam te sturen en het evenwicht te herstellen

Volgens atleten verlicht het pijn en kwaaltjes en helpt het om te herstellen van de fysieke zwoegen door constant te trainen en deel te nemen aan wedstrijden.

Er worden ook andere hersteltechnieken gebruikt zoals massages, sauna en een ijsbad, maar de Amerikaanse gymnast Alexander Naddour verklaarde al aan US Today dat cupping ‘beter was dan elk geld dat ik aan iets anders heb uitgegeven’.’Dat was dit jaar mijn geheim om gezond te blijven’, Aldus Naddour die eraan toevoegde dat de therapie hem ‘zeer veel pijn’ bespaard heeft.

Waarom hebben zoveel olympische atleten ronde rode plekken op hun lichaam?
© REUTERS

Schoonheidsbehandeling

Maar de praktijk is niet enkel populair bij atleten. Ook therapieminnende beroemdheden lieten zich al verleiden door deze vorm van traditionele Chinese geneeskunde. Filmactrice Gwyneth Paltrow werd bijvoorbeeld al gefotografeerd met cupping-cirkels. Net zoals Justin Bieber, Victoria Beckham en Jennifer Aniston.

Cupping wordt ook steeds beschikbaarder en populair in schoonheidssalons en spa’s. Volgens de Britse raad voor Acupunctuur (BAcC) doet cupping geen pijn en worden de rode cirkels veroorzaakt door bloed dat naar het oppervlakte getrokken wordt en kleine gescheurde haarvaten.

In de praktijk blijkt het echter niet zo simpel: Michael Phelps werd al gefilmd terwijl hij huiverde tijdens de techniek en ook andere olympische atleten hebben foto’s van sessies gedeeld die er vrij pijnlijk uitzien. De Amerikaanse zwemmer Natalie Coughlin postte een foto met als bijschrift: ‘Ik lach omdat het zoveel pijn doet.’

Het BAcC waarschuwt mensen wel dat de hete bekers ‘bij zeldzame gelegenheden’ milde brandwonden veroorzaken en raden mensen aan om enkel daarvoor opgeleide, geaccrediteerde beoefenaars te raadplegen.

Helpt het wel echt?

Als cupping de beloftes zou waarmaken, was het een wondermiddel: beoefenaars beweren dat het onder meer helpt bij spierproblemen, pijnverlichting, artritis, slapeloosheid, vruchtbaarheidsproblemen en cellulitis. BBC sprak met meneer Long die cupping al 20 jaar beoefent. Hij legt uit dat hoe donkerder de bloedvlek is, hoe slechter de bloedcirculatie is in het lichaam.

Cupping bestaat al 3.000 jaar, maar het is belangrijk om te benadrukken dat het geen bewezen medische behandeling is. Volgens professor Edzard Ernst van het department complementaire geneeskunde aan de universiteit van Exeter is de praktijk relatief veilig, maar hij voegde eraan toe dat er ‘geen bewijs is voor de werkzaamheid ervan, er zijn geen klinische proeven gebeurd’. (NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content