Waalse ambtenaren moeten roken van werktijd aftrekken

03/10/11 om 08:12 - Bijgewerkt om 08:12

In Wallonië moeten ambtenaren voortaan de tijd die ze aan het roken van een sigaret besteden, aftrekken van hun werktijd. Ze moeten daarvoor een prikklok gebruiken voor en na het roken.

Waalse ambtenaren moeten roken van werktijd aftrekken

© Belga

Ambtenaren van de Waalse administratie die roken, moeten zich voortaan registreren bij het verlaten van het gebouw en bij hun terugkeer. De tijd die ze roken wordt afgetrokken van hun arbeidstijd. Dat schrijft Le Soir.

Imago

In een brief aan het kader schrijft de algemeen directeur van de administratie - Service public de Wallonie - dat de aanwezigheid van rokende ambtenaren voor de kantoren geen positief imago geeft aan de administratie.

Roken uit het zicht

De ambtenaren worden dan ook gevraagd te roken in de binnenplaatsen binnen de kantoren of de parkings buiten, maar alleszins "uit het zicht" van voorbijgangers. Het niet respecteren van deze maatregel, kan aanleiding geven tot een disciplinaire procedure.

Stigmatisering

Nog volgens de brief moet het personeel zich registreren bij elk vertrek en aankomst, wat ook de reden is. De vakbonden spreken van een nieuwe stigmatisering van rokers. Ze willen dat de directie terugkomt op de plannen.

Passief roken

Ook voor de Stichting tegen Kanker is rooktijd aftrekken van werktijd niet echt nodig. "De wet voorziet in bescherming tegen passief roken," zei woordvoerder Luc Joossens in het Radio 1-programma De Ochtend.. "Dit is voor ons echt geen prioriteit."

Koffiepauze

Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois is alvast niet van plan om de maatregel in Vlaanderen in te voeren. "Dit gaat in tegen onze cultuur. Amtenaren die een koffiepauze nemen of die naar het toilet gaan, moeten toch ook niet prikken." (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners