VS: Niet-geteste geneesmiddelen voor terminale patiënten

22/05/14 om 11:22 - Bijgewerkt om 11:22

In de Amerikaanse staat Colorado is de 'Right to Try'-wet aangenomen. Daardoor mogen patiënten die terminaal ziek zijn geneesmiddelen gebruiken die nog niet volledig zijn getest.

VS: Niet-geteste geneesmiddelen voor terminale patiënten

Geneesmiddel: pillen © Thinkstock

In de Amerikaanse staat Colorado is de 'Right to Try'-wet aangenomen. Daardoor mogen patiënten die terminaal ziek zijn geneesmiddelen gebruiken die nog niet volledig getest zijn. Naast heel wat voorstanders, zijn er ook een pak tegenstanders van deze wet.

Colorado is de eerste staat die een 'Right to Try'-wet heeft aangenomen, maar binnenkort volgen Missouri en Louisiana dezelfde weg. Door deze wet wordt afgeweken van een eerdere wet die bepaalt dat geneesmiddelen alleen maar mogen gebruikt worden als ze door de FDA zijn goedgekeurd. De Amerikaanse FDA is behoorlijk streng en eist, net zoals Europa, diverse stadia van klinische tests met bewezen doeltreffendheid van het desbetreffende geneesmiddel vooraleer het in handel mag worden gebracht.

Door deze nieuwe wet is er enkel een geschreven goedkeuring van de geneesmiddelenfabrikant of een aanbeveling van de behandelende specialist nodig. Dan kunnen terminaal zieke patiënten experimentele middelen gebruiken die nog niet door de molen van de FDA zijn gegaan.

Veel terminaal zieke patiënten zijn ontzettend blij met deze wet. Het laat hen toe om veelbelovende geneesmiddelen die nog niet op de markt zijn, toch te gebruiken. Tegenstanders wijzen er echter op dat dit de poort openzet voor ongecontroleerd gebruik van niet volledig geteste geneesmiddelen die eventueel neveneffecten kunnen veroorzaken of zelfs fataal kunnen zijn.

In België kunnen ernstig zieke patiënten in sommige gevallen ook al geneesmiddelen die zeer veelbelovend zijn maar nog in fase 3 van de klinische studies zitten, voorgeschreven krijgen. De overheid geeft in dat geval per geneesmiddel de toestemming.

Lees meer over:

Onze partners