VS: binnen drie jaar worden kunstmatige transvetten in voeding verboden

17/06/15 om 04:46 - Bijgewerkt om 04:56

De Amerikaanse regering heeft de voedingsproducenten opgedragen om binnen drie jaar kunstmatige transvetten uit hun producten te verwijderen. Die vetten, die onder meer in margarine en als bewaarmiddel gebruikt worden of werden, creëren een hoger risico op hartziekten.

VS: binnen drie jaar worden kunstmatige transvetten in voeding verboden

Het glazuur van donuts bevat in de VS vaak transvetten © iStock

Natuurlijke transvetten of transvetzuren, verzadigde vetten, komen voor in dierlijke producten, zoals in melk en vleessoorten, en konden als gehydrogeneerde olie goedkoop worden nagemaakt. Ooit vond men die kunstmatige olie beter en kon men margarine aanprijzen als gezonder dan boter. Maar intussen is uit wetenschappelijk onderzoek het tegenovergestelde gebleken. De natuurlijke transvetten zijn nog zo kwaad niet, terwijl de kunstvariant tienduizenden fatale hartaanvallen heeft veroorzaakt.

Bewaarmiddel

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onderzocht de zaak sinds 2013 en komt tot de conclusie "dat gehydrogeneerde olie niet algemeen als veilig kan beschouwd worden voor menselijke consumptie". Deze oliën mogen binnen enkele jaren dan ook niet meer gebruikt worden om voeding te bereiden.

Fabrikanten maken er al veel minder gebruik van dan vroeger, de consumptie is de voorbije tien jaar in de VS met 78 procent verminderd. Maar de transvetten worden nog altijd gebruikt, vooral omdat ze de houdbaarheid van verwerkte voedingsmiddelen verlengen. Ook bijvoorbeeld in het glazuur van Amerikaanse donuts worden ze nog veel gebruikt.

Met een volledig verbod hoopt de FDA dat hart- en vaatziekten verder zullen afnemen. Men hoopt dat de maatregel in de VS zal leiden tot 20.000 minder hartaanvallen per jaar en 7.000 minder overlijdens.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners