Vruchtbaarder met een mediterrane voeding

Vrouwen die een oud-mediterrane voeding volgen met veel volle granen, noten, peulvruchten, groenten en fruit en wat vis, en weinig vlees en dierlijke vetten, raken vlugger zwanger.

Wie bij het lezen van de woorden ‘mediterrane voeding’ aan pizza, spaghetti, moussaka en rijkelijke paella’s denkt, zit grondig fout. Het begrip mediterrane voeding verwijst naar de oude voedingsgewoonten zoals ze nog in zwang waren voor de jaren 1960 in Griekenland en Kreta.

Eerlijk voedsel

De basis van deze voeding bestond uit brood en deegwaren van volle granen, een flink deel peulvruchten (bonen, erwten, kikkererwten en linzen) samen met veel groenten en een eerder schrale portie vis of kip eenmaal per week. Noten en fruit waren eveneens een essentieel onderdeel, net al een ruime variëteit van wilde kruiden. Olijfolie was de belangrijkste bron van vet.

Rood vlees van schapen, runderen, enz. kwam slechts uiterst zelden op tafel.

Een voeding dit nauw bij dit oorspronkelijke voorbeeld aansluit, blijkt allerhande gunstige invloeden te hebben voor onze gezondheid. Elke nieuwe studie blijkt bijkomende positieve effecten aan te tonen tegen overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, enzovoort.

Volgens de recente Spaanse studie in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift, Fertility and Sterility, bevordert dit dieet zelfs de vruchtbaarheid van vrouwen. Tenminste, deze vrouwen raken sneller zwanger dan vrouwen die zich meer op een typisch westerse wijze voeden, met meer rood vlees, fast food, volle melkproducten, aardappelen, wit brood, witte pasta en toegevoegde suikers en vetten.

De Spaanse onderzoekers vergeleken voor deze studie 500 vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen met 1600 vrouwen van dezelfde leeftijd die zonder veel problemen een kind ter wereld hadden gebracht.

Verklaring via insuline? Deze studie is geen bewijs dat een mediterrane voeding je beschermt tegen vruchtbaarheidsstoornissen of ze doet genezen. Maar er is een kans dat ze toch een rol speelt.

Dokter Estefanía Toledo van de universiteit van Navarra, eerste onderzoekster van deze studie, schuift zelfs een betere werking van insuline naar voren als mogelijke verklaring.

Wij kennen insuline allemaal als hormoon dat de opname van suiker in onze weefsels stimuleert. Maar insuline vervult ook nog veel andere functies, zo haalt Toledo aan. Het beïnvloedt ook de afscheiding van geslachtshormonen die een rol spelen bij de eisprong en andere factoren in de voortplanting. Toledo vermoedt dat een mediterrane voeding de inwerking van insuline op de geslachtshormonen verbetert, maar hard bewijs daarvoor heeft ze niet.

Ander recent onderzoek levert alvast aanwijzingen in de richting van insuline. De gezonde onverzadigde vetten zoals die in avocado’s, allerhande noten en olijfolie blijkt de werking van insuline op te krikken en een deel van het gezonde effect van het oude, mediterrane dieet te verklaren.

Overschakelen is geen slecht idee

Overschakelen naar een meer mediterraan georiënteerde voeding kan zeker geen kwaad voor vrouwen die moeilijk zwanger raken. Integendeel zelf, gezien de hele reeks van voordelen voor de gezondheid. Maar verwacht niet dat je plots binnen de kortste keren zwanger zult raken.

Of mannen gelijkaardige vruchten zullen plukken van een verandering in hun voedingsgewoonten, moet nog blijken. Overgewicht werkt in hun nadeel, dat is al bekend. Verder tasten we nog in het duister. Maar dat mannen met overgewicht een flinke gezondheidsbonus kunnen meepikken uit een mediterraan voedingspatroon, daaraan twijfelt niemand.

Jan Etienne, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content