Vrouwen verdikken gemiddeld 1 kilogram per kind

09/12/11 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:09

Veertien maanden na de bevalling wegen vrouwen gemiddeld 1 kg meer dan voor hun zwangerschap. Borstvoeding speelt daarin amper een rol. Dat blijkt uit een onderzoek van lectoren vroedkunde aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen.

Kathleen Biesmans en Cathleen Gavel volgden het gewicht op van 143 vrouwen tot 14 maanden na hun bevalling. Na die 14 maanden zou het lichaam volledig ontzwangerd moeten zijn. Vooral de eerste 6 maanden na de bevalling bleken de vrouwen af te vallen. Daarna bleef hun gewicht ongeveer stabiel. Gemiddeld wegen vrouwen 14 maanden na de bevalling 1 kilo meer dan voor hun zwangerschap.

Individuele verschillen

Opvallend zijn de grote individuele verschillen. Sommige vrouwen vielen na hun bevalling veel extra gewicht af ten opzichte van hun gewicht voor hun zwangerschap - tot 13,5 kilogram. Anderen kwamen tot 16,5 kilogram bij. Uit het onderzoek bleek ook dat vrouwen die meer dan gemiddeld bijkomen tijdens hun zwangerschap, ook meer gewicht behouden achteraf. Op die manier lopen vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel bijkomen ook na hun bevalling meer risico op overgewicht. Daarom geven de onderzoeksters de aanbeveling om het gewicht van zwangere vrouwen tijdens de prenatale consultaties goed op te volgen. Dat gebeurt nu niet altijd, terwijl het een belangrijke parameter is voor de postnatale gewichtsevolutie.

Borstvoeding weinig invloed op gewicht

Een aantal factoren vertonen een verband met de gewichtsevolutie. Lichte fysieke activiteiten, zoals wandelen, beïnvloeden de gewichtsevolutie positief. Ook borstvoeding geven helpt om gewicht te verliezen. Maar die resultaten waren maar net significant. Uit ons onderzoek bleek bijvoorbeeld niet dat vrouwen die langer borstvoeding gaven, dan ook meer afvielen. Ander onderzoek toont ook tegenstrijdige resultaten. Het effect van borstvoeding staat dus nog niet onomstreden vast.

Een andere invloedsfactor is het lichaamsbeeld dat vrouwen van zichzelf hebben. Vrouwen die een negatief beeld hebben over hun lichaam en meer bepaald over hun gewicht, behouden vaker meer gewicht na hun bevalling. Natuurlijk is het hier moeilijk om oorzaak en gevolg van elkaar te onderscheiden. De negatieve gevoelens kunnen ook het gevolg zijn van het moeilijk afvallen na de bevalling.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Lees meer over:

Onze partners