Vrouwen stoppen best met roken vlak na eisprong

05/01/15 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:55

Ben je een vrouw en is je poging om op 1 januari te stoppen met roken niet gelukt? Dan wacht je beter tot je het meeste kans maakt op succes. Dat is volgens nieuw onderzoek net na de eisprong.

Vrouwen stoppen best met roken vlak na eisprong

Rokende vrouw © Istock

'Volgens onze gegevens zijn oncontroleerbare neigingen om te roken sterker bij de aanvang van een nieuwe cyclus, net na het begin van de menstruatie', zegt Adrianna Mendrek van de universiteit van Montreal.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat ze 34 vrouwen en evenveel mannen die elke dag minstens 15 sigaretten roken, vragenlijsten lieten invullen en MRI-scans lieten ondergaan terwijl ze keken naar neutrale beelden en beelden die hun zin om te roken opwekten.

De vrouwen werden twee maal gescand, een keer bij het begin van de cyclus, en een tweede keer in het midden. Ook hun oestrogeen- en progesterongehalte werd telkens gemeten. 'Afnames van oestrogeen en progesteron leiden mogelijk tot meer afkickverschijnselen en een hogere activiteit in de neurale netwerken die geassocieerd worden met een sterk verlangen', zegt Mendek.'Het kan vrouwen helpen om die menstruatiecyclus in het oog te houden.'

Sneller verslaafd

Het meest geschikte moment om te stoppen met roken is volgens de onderzoekster in het midden van de cyclus, kort na de eisprong, als het peil van oestrogeen en progesteron bij vrouwen hoger ligt.

Eerder onderzoek toonde al aan dat vrouwen vaak meer moeite hebben om te stoppen met roken dan mannen. Dat blijkt onder meer uit experimenten met ratten. 'Vrouwelijke ratten worden sneller verslaafd en zijn bereid om harder te werken voor een vergelijkbare dosis', zegt Mendrek.

Deze observatie deed de onderzoekster en haar team besluiten dat vrouwen meer kans maken om verslaafd te geraken en dat de vrouwelijke geslachtshormonen daar voor iets tussen zitten. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners