'Vrouwen die roken lopen meer risico op sterfte dan 50 jaar geleden'

24/01/13 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

Vrouwen die roken lopen nu meer risico om vroegtijdig te sterven door longkanker of andere rokersziekten dan vijftig jaar geleden.

'Vrouwen die roken lopen meer risico op sterfte dan 50 jaar geleden'

© ThinkStock

Vrouwen die roken lopen nu meer risico om vroegtijdig te sterven door longkanker of andere rokersziekten dan vijftig jaar geleden. Dat heeft een Amerikaans onderzoek aangetoond. Er is bijna geen verschil meer tussen mannen en vrouwen wat betreft het risico op sterfte als gevolg van roken, luidt het. De resultaten van het onderzoek staan in het New England Journal of Medicine, meldt de BBC.

Volgens de onderzoekers beginnen vrouwen vandaag de dag vroeger te roken en roken ze ook meer sigaretten per dag.

Verhoogd risico Uit het onderzoek, waaraan meer dan twee miljoen vrouwen in de Verenigde Staten deelnamen, is gebleken dat in de jaren 1950 en 1960 vrouwen drie keer meer kans hadden om te overlijden aan de gevolgen van longkanker dan hun niet-rokende vriendinnen.

Tegen de periode 2000-2010 was dat maar liefst 25 keer meer. Rokende mannen lopen al sinds de jaren 1980 een vergelijkbaar risico op longkanker.

'Lichte' sigaretten

Paradoxaal genoeg is er mogelijk een link tussen het verhoogde risico en de stijgende populairiteit van 'light'-sigaretten, zegt onderzoeksleider dr. Michael Thun van de American Cancer Society.

'De forse stijging in gezondheidsrisico's voor rokende vrouwen houdt al decennia aan, ondanks het feit dat zij meer sigaretten roken die als lichter worden beschouwd. Meer nog: mogelijk heeft dat zelfs de stijging verergerd, want de rook van lichte sigaretten wordt meestal dieper geïnhaleerd om toch dezelfde hoeveel nicotine binnen te krijgen.'

Eerder onderzoek had al uitgewezen dat vrouwen die hun hele leven roken gemiddeld tien jaar minder lang leven dan zij die nooit hebben gerookt.

Lees meer over:

Onze partners