Vroeg onder de wol houdt tieners slank en fit

17/10/11 om 16:07 - Bijgewerkt om 16:07

Tieners die op tijd gaan slapen zijn slanker en fitter dan leeftijdsgenootjes die laat opblijven, zelfs als ze even lang slapen.

Dat rapporteren Australische onderzoekers deze week in het vakblad Sleep.

De tijdstippen van naar bed gaan en opstaan van 2000 kinderen tussen 9 en 16 jaar werden in kaart gebracht. En daarnaast ook informatie over hun vrijetijdsbesteding. Kinderen die laat gaan slapen en laat opstaan zijn dikker en minder fit in vergelijking met de groep die met de kippen op stok gaat. Hun risico op zwaarlijvigheid verhoogt met een factor 1,5 en ze doen 2,9 keer minder vaak aan sport.

Nachtraven zijn duidelijk meer bezig met televisiekijken, computerspelletjes en videogames, waardoor ze minder bewegen. Sportactiviteiten vinden namelijk veelal in de voormiddag plaats: je moet er je bed voor uit kunnen. De onderzoekers vonden dat jongeren die regelmatig vroeg gaan slapen, gemiddeld sportiever zijn. Ze concluderen dat er een sterk verband bestaat tussen gewoonte en gezond gedrag. Wie vroeger onder de wol kruipt, is minder geneigd veel televisie te kijken, te gamen of zich te buiten te gaan aan chips en snoep.

Een jongere op tijd naar bed sturen, is dus goed voor de gezondheid. (MF - Bodytalk)

Lees meer over:

Onze partners