Voortaan horen doven via hun tanden

Het Academisch Ziekenhuis in Maastricht is een proef gestart waarin patiënten die doof zijn aan één oor kunnen horen via hun kiezen.

Het gaat om een Amerikaanse uitvinding met de toepasselijke naam SoundBite.

De SoundBite bestaat uit twee delen. Bij mensen die aan één kant doof zijn, wordt een microfoontje geplaatst bij het dove oor. Een afneembaar apparaatje, dat over de achterste kies in de bovenkaak wordt geklemd, vangt het geluid op en geeft het via de schedel door aan het goede oor. Mensen met het nieuwe apparaat ervaren dat ze van alle kanten kunnen horen.

Twee gezonde kiezen

Het apparaatje is bedoeld voor patiënten die geen gewoon gehoorapparaat kunnen dragen, omdat ze daarvan een ontsteking aan bijvoorbeeld hun oorschelp krijgen. Tot nu toe konden deze patiënten alleen operatief worden geholpen via een hoortoestel dat in het bot wordt geplaatst, een zogenoemde Bone Conduction Device.

Voorwaarde om het nieuwe gehoorapparaat werkend te krijgen, is dat de patiënt beschikt over twee gezonde kiezen in de bovenkaak, weet de NOS. De ingreep duurt volgens het Academisch Ziekenhuis van Maastricht ongeveer 1,5 uur. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content