Voor het eerst meer orgaandonoren dan niet-donoren geregistreerd (CM)

28/08/14 om 11:36 - Bijgewerkt om 11:36

In België zijn er voor het eerst meer mensen geregistreerd als orgaandonor dan als niet-orgaandonor, aldus de Christelijke Mutualiteit (CM).

Voor het eerst meer orgaandonoren dan niet-donoren geregistreerd (CM)

Orgaandonor © Istock

Voor het eerst zijn er in België meer mensen geregistreerd als orgaandonor dan als niet-orgaandonor. Dat meldt de Christelijke Mutualiteit (CM), die vindt dat een "belangrijke symbolische drempel" is overschreden.

In België is iedereen na zijn overlijden een mogelijke orgaandonor, tenzij hij er zich tijdens zijn leven uitdrukkelijk heeft tegen verzet, herinnert de CM. Tot begin augustus dit jaar lieten 186.053 Belgen zich registreren als niet-orgaandonor, terwijl 197.577 mensen zich wel als orgaandonor hebben opgegeven.

"Dit kantelpunt was al langer in zicht: de laatste tien jaar verzesvoudigde het aantal geregistreerde donoren en daalde het aantal niet-donoren licht af", zo meldt de CM in een persbericht.

CM-voorzitter Marc Justaert stelt dat steeds meer mensen zich ervan bewust zijn dat het belangrijk is zich op te geven als orgaandonor. "We overschrijden nu een symbolische drempel en daar kunnen we alleen maar tevreden mee zijn. Maar het werk gaat verder. Vorig jaar overleden er nog 94 mensen terwijl ze wachtten op een nieuw hart, long, lever, pancreas of nier." De mutualiteit beklemtoont dat registratie belangrijk is, omdat anders artsen met de familie van een overledene moeten spreken over orgaandonatie. In meer dan een op de tien situaties weigeren de nabestaanden dan orgaandonatie, zo klinkt het. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners