Voor het eerst meer mensen met overgewicht dan ondergewicht

01/04/16 om 09:18 - Bijgewerkt om 09:17

Tegen 2025 zal een vijfde van de wereldbevolking obees zijn.

Voor het eerst meer mensen met overgewicht dan ondergewicht

Obesitas © Reuters

Het aantal mensen met overgewicht blijft wereldwijd stijgen. Dat blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet. Er is dringend actie nodig om "een epidemie van zware obesitas" tegen te gaan, aldus de onderzoekers.

De studie is gebaseerd op data uit meer dan 1.600 studies, waarin in totaal 19,2 miljoen volwassenen aan bod kwamen uit 186 landen. Uit de resultaten blijkt dat het aantal zwaarlijvige mensen gestegen is van 105 miljoen in 1975 tot 641 miljoen in 2014.

Hartziekten

Het onderzoek was gebaseerd op de "body mass index" (BMI), een schaal die gebaseerd is op de verhouding tussen de lengte en het gewicht van een persoon. Wie een BMI van 30 heeft is obees, mensen met een BMI van meer dan 40 zijn zeer obees. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten en een hoge bloeddruk.

"De afgelopen veertig jaar zijn we geëvolueerd van een wereld waarin meer dan dubbel zoveel mensen ondergewicht hadden, tot een wereld waarin meer mensen met overgewicht kampen dan met ondergewicht", aldus professor Majid Ezzati van de School of Public Health in Imperial College London. In België is het BMI van de vrouwen, net als in Tsjechië, Frankrijk en Zwitserland bijna niet veranderd in 40 jaar tijd, merken de onderzoekers op.

Meer vrouwen

Tegen 2025 zullen 18 procent van de mannen en 21 procent van de vrouwen wereldwijd obees zijn. Als de huidige trend zich voortzet, zal het doel om het aantal gevallen van obesitas te stabiliseren in de komende tien jaar niet worden bereikt, aldus Ezzati.

Ongeveer een vijfde van de volwassenen met overgewicht wereldwijd leven in zes landen met hoge inkomens: Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Polynesië en Micronesië hebben gemiddeld gezien het hoogste BMI, in Oost-Timor, Ethiopië en Eritrea heeft men gemiddeld het laagste BMI. In India en Bangladesh lijdt zowat een vijfde van de mannen en een kwart van de vrouwen aan ondergewicht. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners