Volt toont fraude met maagringen (video)

20/05/15 om 22:44 - Bijgewerkt om 22:44

Een undercover-patiënt van het vrt-pogramma Volt kon zonder problemen een maagverkleining terugbetaald krijgen, hoewel ze niet voldeed aan de criteria. Chirurgen en hun assistenten bleken in vele gevallen bereid de boel te belazeren.

Volt toont fraude met maagringen (video)

Volt-presentator Kobe Ilsen © /

Ten overstaan van de verborgen camera legt een assisitent uit dat zijn eigen zus gewichten in haar beha verstopt had om aan de criteria te voldoen en haar operatie terugbetaald te krijgen. Veel drinken en liefst verdikken voor de controle, is ook een advies (voor mensen die uiteindelijk problemen hebben met zwaarlijvigheid).

Wie een BMI van 40 heeft of, met bijkomende klachten, een BMI van 35, krijgt de maagringoperatie grotendeels terugbetaald. De operatie kost daardoor 1.200 euro in plaats van 6.000 tot 8.000 euro. De chirurg verdient aan de operatie, de patiënt voelt zich al dan niet terecht geholpen, maar de belastingbetaler dokt voor mensen die niet aan de criteria voldoen.

De undercover-patiënt van Volt gaat met een BMI van 37 op consultatie, en vindt weliswaar een chirurg die weigert te frauderen, maar ook chirurgen of medewerkers die zelf voorstellen dat wel te doen. Ze onderschatten haar lengte, en overschatten haar gewicht zodat ze toch op een BMI van 40

Hoeveel van de jaarlijks 10.000 uitgevoerde maagringoperaties aan de gestelde criteria voldoen is niet duidelijk.

"Dit is fraude en geen gezondheidszorg. Dit is commerce", reageert een diëtiste in de uitzending.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners