Volksgezondheid ontkent: 'Ebolapatiënt is geen Belg'

02/10/14 om 14:26 - Bijgewerkt om 15:01

Bron: Knack

De met ebola besmette patiënt die naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Frankfurt zou worden overgebracht, is geen Belg. Dat heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid gemeld.

Volksgezondheid ontkent: 'Ebolapatiënt is geen Belg'

© Reuters

Het Duitse Bild had gemeld dat een Belgische kinderarts in Sierra Leone besmet was met het ebolavirus. Hij zou worden overgebracht naar het universitair ziekenhuis van Frankfurt. Die informatie klopt dus niet. "Het gaat niet om een Belg", zegt Jan Eyckmans, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Dat is gebleken na contact met buitenlandse collega's. Het ziekenhuis in Frankfurt verwacht wel een ebola-patiënt. Eerst was er voor donderdagnamiddag een persconferentie aangekondigd, maar die werd naar vrijdag verplaatst omdat de toestand van de patiënt zodanig verslechterd zou zijn, dat hij niet getransporteerd kan worden.

Verbetering

Ondertussen merkt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) enkele tekenen die wijzen op een lichte verbetering van de ebola-epidemie in West-Afrika. In de drie ergst getroffen landen, Guinee, Liberia en Sierra Leone, is het aantal geregistreerde nieuwe gevallen voor de tweede week op rij gedaald.

De achteruitgang is in de eerste plaats te danken aan de verbetering van de situatie in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. In de afgelopen week zijn daar geen nieuwe besmettingen gemeld. De WHO voegt daar wel aan toe dat niet alle besmettingen aan de autoriteiten gemeld zijn. In Guinee is het aantal officiële nieuwe besmettingen met 50 gedaald tot het laagste aantal sinds einde augustus.

Tot nog toe zijn volgens de WHO aan het virus in Guinee, Liberia en Sierra Leone rond de 6.600 mensen ziek geworden en 3.100 gestorven. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners