‘Voedselzandloper’: een nieuwe kijk op voeding

De voedselzandloper is een alternatief op voorlopers als de ‘voedingsdriehoek’ en de ‘schijf van vijf’.

‘De voedselzandloper’ van Kris Verburgh, een arts en wetenschapper die zich al jaren verdiept in het verouderingsproces, is het eerste boek dat beschrijft hoe bepaalde voeding een invloed kan hebben op veroudering. Het gewichtsverlies dat volgt wordt niet aanzien als hoofdzaak, maar als een aangename bijwerking.

De voedselzandloper is tevens het eerste boek dat kijkt naar de invloed van diëten op lange termijn. Hieruit blijkt dat de meeste diëten ongezonde effecten teweeg brengen op lange termijn. Zo baseren de meeste diëten zich op het uitsluiten van bepaalde voedingsstoffen. Denk maar aan het ‘Atkins’ dieet waar de consumptie van koolhydraten wordt afgeraden.

De voedselzandloper mag niet gezien worden als een dieet. Het kan geïterpreteerd worden als een instrument dat in één oogopslag aantoont wat gezonde en vooral wat ongezonde voeding is. Het is bovendien zeer handig in gebruik.

Twee driehoeken

De voedselzandloper bestaat tenopzichte van de voedingsdriehoek uit twee driehoeken in plaats van één. De bovenste helft van de zandloper bevat ongezonde voedingsmiddelen. Logischerwijze zorgen deze voedingsmiddelen voor een negatief effect op de gezondheid, gewichtstoename en een vesnelling van het verouderingsproces.

De onderste helft bevat gezonde voedingsmiddelen. Deze zorgen op hun beurt voor gewichtsverlies en verminderen het risico op tal van verouderingsziekten. Zo hebben deze voedingsmiddelen heel wat positieve gezondseffecten: een sterke daling van het risico op hart-en vaatziekten, dementie, osteoporose of diabetes.

Zelfs uiterlijke tekenen van veroudering kunnen beïnvloed worden. Zo kan rimpelvorming van de huid en het verlies van spiermassa worden tegengegaan. Het leuke en gemakkelijke aan deze voedingszandloper is dat je meteen kan zien welke ongezonde voedingsmiddelen je kan vervangen door een gezond alternatief. Een voorbeeld hiervan is dat rood vlees vervangen kan worden door gevogelte of vette vissoorten.

Kort samengevat kan de voedselzandloper gezien worden als een hulpmiddel om af te vallen en om het risico op verouderingsziekten te verminderen.

Jolien Vandenbosch is voedings-en dieetdeskundige.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content