Voedselpiramide wankelt

04/09/14 om 04:38 - Bijgewerkt om 04:38

De Hoge Gezondheidsraad zal tegen eind 2015 nieuwe aanbevelingen formuleren over een gezond eetpatroon. Naar alle waarschijnlijkheid overleeft de huidige voedselpiramide die aanbevelingen niet.

Voedselpiramide wankelt

De voedselpiramide, zoals de op de website van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie is terug te vinden. © /

Dat schrijft De Morgen.

De huidige voedselpiramide, opgesteld naar Amerikaans voorbeeld, dateert al uit 1997 en krijgt steeds meer kritiek te verduren. Zo wordt de nadruk op graanproducten in het piramidemodel tegenwoordig niet meer algemeen voor gezond aanvaard. Terwijl de vetten, die in het huidig model verbannen zijn naar de restgroep, volgens nieuwere inzichten ondergewaardeerd werden. Goede vetten, zoals olijfolie, hebben juist een gunstig effect op de gezondheid.

Eerst zal de Hoge Gezondheidsraad aanbevelingen formuleren en vervolgens is het aan het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (ViGeZ) om op basis van deze adviezen een nieuw voedselmodel uit te tekenen voor de consument.

Hoe het nieuwe model eruit zal zien, is nog verre van duidelijk, maar voedingsdeskundigen pleiten er alvast voor dat de focus onder meer wordt gelegd op plantaardige voeding, met minder koolhydraten en meer goede vetten.

Nederland denkt op dit moment eveneens na over een nieuw model om de achterhaalde voorschriften te vervangen. Zweden gooide in januari de klassieke piramide overboord, Zwitserland zette groenten in de basis. Ook in Wallonië kregen groenten al een prominentere plek op het menu.

(Belga/RR)

Onze partners