Vlaanderen organiseert 'zorg in het huis in de straat'

20/02/14 om 18:47 - Bijgewerkt om 18:47

Vergrijzing wordt dé uitdaging van de volgende decennia. Om de toevloed van 65-plussers in goede banen te leiden heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen vijf Vlaamse proefprojecten gestart.

Vlaanderen organiseert 'zorg in het huis in de straat'

Koppel geniet van pensioen © Thinkstock

Niemand kan nog ontkennen dat de vergrijzing dé uitdaging wordt van de volgende decennia. Tegen 2050 zullen we in Vlaanderen met 800.000 65-plussers zijn, van wie 300.000 Vlamingen ouder dan 85 jaar. Hoe kan de maatschappij deze toevloed in goede banen leiden? Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil een innovatief antwoord geven op de ruimte- en zorgvragen die op ons afkomen. Hij heeft vijf Vlaamse proefprojecten op de sporen gezet.

Vandeurzen is duidelijk in zijn keuze: de vergrijzing is een realiteit en ze moet dan ook deel uitmaken van onze maatschappij. Niet in afgezonderde, grote bejaardentehuizen, maar als een synergie van zorg, architectuur en ruimte binnen een bestaande gemeenschap. De proefprojecten die zijn uitgekozen voor 'Zorg in een huis in de straat' zijn stuk voor stuk innoverende projecten die ingepast worden in een modale wijk.

Hotel met spa

Zo is er bijvoorbeeld het terrein van het voormalige Sint-Annaziekenhuis in Sint-Truiden waar het regionaal ziekenhuis Sint-Trudo een gemengde wijk met zorgvoorzieningen voor ouderen met fysieke beperkingen en dementerenden wil maken. In de wijk komen gewone woningen, maar ook een dienstencentrum en zelfs een hotel met spa.

In Groot-Bijgaarden is gekozen voor de inplanting van een activiteitencentrum, assistentiewoningen en groepswoningen voor senioren en mensen met een beperking. In Geel komen 190 zorgflats voor ouderen met een gemeenschapscentrum met ontmoetingsruimtes, een restaurant, een brasserie, een badhuis met zwembaden, vergaderruimtes en ook een hotel voor familieleden en tijdelijke werknemers. Er zijn verder nog proefprojecten in Kortrijk en Wuustwezel.

Verhogen van levenskwaliteit

Alle projecten hebben één gemeenschappelijke deler: zij willen oplossingen bieden voor ouderen en zorgbehoevenden, maar tegelijkertijd ook verbreden om een antwoord te bieden op de noden van jonge gezinnen met kinderen en tijdelijke zorgbehoevenden. Op die manier komen levenslange zorg- en dienstverlening binnen handbereik en verhoogt de levenskwaliteit.

"Met deze proefprojecten kunnen we als overheid rechtstreeks bekijken hoe we ook beleidsmatig kunnen bijsturen om nog beter tegemoet te komen aan de vergrijzingsnoden van de komende decennia", besluit minister Vandeurzen.

Onze partners