Vlaamse ambulanciers vragen politiebijstand bij risico-oproepen

04/03/14 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

Ambulanciers komen steeds vaker in aanraking met geweld. Daarom vragen ze een verplichte politiebijstand bij oproerpen die wijzen op een verhoogd risico op agressie of bij zelfmoordpogingen.

Vlaamse ambulanciers vragen politiebijstand bij risico-oproepen

Ambulance © BELGA

De Unie Voor Vlaamse Ambulanciers (UVVA) vraagt een verplichte politiebijstand bij oproepen die wijzen op een verhoogd risico op agressie, bij zelfmoordpogingen of wanneer een oproep binnenkomt voor een vrijwillige opname in een instelling. Die vraag is het gevolg van toenemend geweld waarvan ambulanciers het slachtoffer zijn. Dat meldt de beroepsvereniging, onderdeel van de Unie der Belgische Ambulancediensten (UBA) in een persbericht.

Echte statistieken over geweldplegingen op ambulanciers zijn er niet. "Uit persoonlijke ervaringen merken we een toename van het fenomeen. Recent nog was er een poging om een ambulancier te wurgen bij de interventie voor een drugsverslaafde", aldus Reina Toch, bestuurslid van de UVVA.

Werkonbekwaam

De vereniging staat in contact staat met circa 400 ambulanciers in Vlaanderen en heeft weet van één ambulancier die de rest van zijn leven werkonbekwaam is na een aanval door een agressieve persoon met een samurai-zwaard.

De UVVA wil een verplichte politiebijstand bij oproepen die duiden op een verhoogd risico op agressie, bij zelfmoordpogingen of wanneer een oproep binnenkomt voor een vrijwillige opname in een instelling.

"Via de noodcentrales 101 en 112 zou bij een dergelijke melding de politie verwittigd moeten worden", aldus Reina Toch. De unie vraagt dringend overleg met de FOD Volksgezondheid, die bevoegd is voor ambulances, en nam over de kwestie al contact op met de politievakbond VSOA. Om een globaal beeld te krijgen kunnen ambulanciers, die slachtoffer werden van geweld, dit melden via info@uvva.be. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners