Vingerafdruk effent pad naar massale vaccinatie van kinderen

29/09/14 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:39

Binnenkort zal aan de hand van een vingerafdruk kunnen worden nagegaan of een baby of peuter alle nodige vaccinaties heeft gekregen. In ontwikkelingslanden sterven honderdduizenden kinderen omdat ze de juiste vaccins nooit kregen.

Vingerafdruk effent pad naar massale vaccinatie van kinderen

Een kind krijgt een poliovaccinatie toegediend. © Reuters

Straks volstaat een vingerafdruk om na te gaan of een baby of peuter de nodige vaccinaties heeft gekregen. Nu sterven honderdduizenden kinderen in ontwikkelingslanden omdat ze hun vaccin niet krijgen.

De nieuwe methode maakt gebruik van de duim en wijsvinger van de baby of peuter. Met een optische vingerafdruklezer kan een gezondheidswerker de vingerafdruk scannen. Via gespecialiseerde software kan hij dan op een computer zien welke vaccinaties het kind al gekregen heeft en welke het nog moeten krijgen.

Nu staat die vaccinatiegeschiedenis van het kind op een papieren document. Dat document gaat vaak verloren, zegt het team van de Amerikaanse Michigan State University dat de methode ontwikkelde. Via vingerafdrukken kan men de dekking van vaccinatiecampagnes fors verbeteren, klinkt het.

2,5 miljoen kinderen

Elk jaar sterven 2,5 miljoen kinderen omdat ze hun vaccin niet, of niet op tijd krijgen. De belangrijkste oorzaak is net het ontbreken van informatie over de vaccinatiegeschiedenis van het kind.

Het onderzoeksteam deed al tests in het Afrikaanse Benin en stelde vast dat het systeem werkt. Het gaat de herkenningssoftware nu verder verfijnen.

Het nemen van vingerafdrukken bij zeer jonge kinderen is heel wat minder eenvoudig dan bij volwassenen. Niet alleen houden baby's en peuters hun vingers moeilijk stil, hun vingerafdrukken vertonen ook weinig contrast. Dat vergt uitgekiende software en scantoestelletjes.

De Amerikaanse organisatie VaxTrac, die het onderzoek steunt en door de Bill & Melinda Gates Foundation gefinancierd wordt, ziet nog meer mogelijkheden voor het nieuwe procédé. "Het oplossen van het probleem van vingerafdrukken bij jonge kinderen zal verregaande gevolgen hebben", zegt directeur Mark Thomas. "Zo zal men kunnen nagaan of iemand in het bevolkingsregister is geregistreerd, een overheidstoelage heeft gekregen of naar school gaat." (IPS)

Lees meer over:

Onze partners