Vijf miljoen in-vitrobaby’s in meer dan 30 jaar

0,3 procent van de 130 miljoen baby’s die jaarlijks het levenslicht zien, zijn in-vitrobaby’s.

Wereldwijd zijn dankzij in-vitrofertilisatie sinds 1978 zo’n vijf miljoen baby’s geboren. Jaarlijks zijn het er ongeveer 350.000, oftewel 0,3 procent van de 130 miljoen baby’s die jaarlijks het levenslicht zien. Dat blijkt uit schattingen van de Europese vakorganisatie voor fertiliteit en embryologie (ESHRE), die vrijgegeven zijn tijdens een conferentie in Istanboel.

Controverse
In 1978 werd de Britse Louise Brown geboren, de eerste baby die ter wereld kwam dankzij de in-vitrobehandeling. Hoewel heel controversieel in de beginjaren is de techniek intussen uitgegroeid tot een goed hulpmiddel voor koppels met vruchtbaarheidsproblemen.

30 procent slaagkans
Volgens het ESHRE worden jaarlijks wereldwijd anderhalf miljoen IVF-behandelingen opgestart. Een behandeling heeft gemiddeld 30 tot 35 procent slaagkans.

In vitrofertilisatie (IVF), ook wel proefbuisbevruchting genoemd, is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen. Eenmaal bevrucht worden de embryo’s in de baarmoeder teruggeplaatst. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content