Vier op de vijf ouders doen aan zelfmedicatie bij kinderen

© Thinkstock

Vooral pijn en koorts en verkoudheid en hoesten worden bestreden met geneesmiddelen zonder voorschrift.

Vier op de vijf ouders geven hun kind wel eens een geneesmiddel dat niet werd voorgeschreven door een arts. Dertig procent van hen doet dat zeer geregeld, dit wil zeggen dagelijks of wekelijks, en 53 procent doet dat sporadisch. Dat blijkt uit een onderzoek van het socialistische ziekenfonds De Voorzorg provincie Antwerpen bij 1.922 ouders van jonge kinderen (0 tot en met 6 jaar).

De Voorzorg deelde de resultaten mee in een persbericht. Liefst vier op de tien ouders vragen bovendien zelden of nooit informatie of advies over geneesmiddelen zonder voorschrift. Vooral pijn en koorts (39 pct) en verkoudheid en hoesten (29 pct) worden bestreden met geneesmiddelen zonder voorschrift.

De Voorzorg wijst op de gevaren van zelfmedicatie bij kinderen. “De ervaring leert dat geneesmiddelen tegen hoest en verkoudheid niet helpen bij kinderen onder de zes jaar. Ongepast gebruik van hoestonderdrukkers kan ervoor zorgen dat slijm niet uit de longen wordt gehoest en dat de longen geïnfecteerd kunnen geraken. Ook aspirine moet worden vermeden.”

“Meer dan de helft van de ouders die zijn kind geneesmiddelen zonder voorschrift toedient, geeft zijn kind meer dan één medicijn zonder voorschrift op een en dezelfde dag. En liefst 67 procent dient zijn kind zowel geneesmiddelen met en zonder voorschrift toe op een en dezelfde dag zonder altijd rekening te houden met mogelijke wisselwerkingen: de ene stof kan de werking van de andere versterken of net tenietdoen”, aldus het ziekenfonds, dat benadrukt dat waakzaamheid en voorzichtigheid geboden blijven. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content