Vetcellen, en hoe ze te onderdrukken

© iStock

Het gebeurt niet dikwijls meer, maar er is een compleet nieuw celtype in ons lichaam ontdekt – in het vetweefsel, meer bepaald. Dat opent perspectieven.

Zoals alle weefsels is vet onderhevig aan stevige regelgevende mechanismen. Die regulering is nodig om te vermijden dat onze vetbalans ontregeld raakt, wat ziekten als diabetes en problemen met hart en bloedvaten kan veroorzaken.

Een andere timing van ontbijt en avondmaal kan de hoeveelheid vet in ons lichaam verminderen.

De ploeg rond de aan de universiteit van Zürich verbonden Vlaamse stamcelexpert Bart Deplancke meldt in Nature de ontdekking van een nieuw celtype in vetweefsel dat de vorming van vetcellen kan onderdrukken. De hoop is groot dat ze zal leiden tot nieuwe mechanismen om vetgebonden aandoeningen te bestrijden. Misschien zou zelfs een medische verjongingskuur erdoor mogelijk worden, omdat vet een grote rol speelt in het verouderingsproces.

Een studie in The Journal of Nutritional Science toont aan: als we de timing van ontbijt en avondmaal aanpassen, kan dat de hoeveelheid vet in ons lichaam verminderen. ’s Ochtends anderhalf uur later eten en ’s avonds anderhalf uur vroeger zorgde voor een significante vermindering van de hoeveelheid opgenomen voedsel, en dat vertaalde zich in een gezonder gestel.

Public Library of Science ONE meldt trouwens dat onze verre voorouders zo’n 12,5 miljoen jaar geleden al het eerste energieopslagsysteem in de vorm van vetweefsel ontwikkelden. Voor de overleving van veel apensoorten in moeilijke omstandigheden is vet van belang geweest. Omdat mensen permanent in overvloed leven, worden wij met de keerzijde van die medaille geconfronteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content