Vet is verslavend

07/09/11 om 17:18 - Bijgewerkt om 17:18

Vet is verslavend bleek recent uit onderzoek. Nu weten we ook waarom.

Vet is verslavend

© EPA

Nicholas DiPatrizio en Daniele Piomelli van de universiteit van California ontdekten bij onderzoek op ratten het biologische mechanisme dat chips, nootjes, chocolade, enzovoort na een eerste hap quasi onweerstaanbaar maakt. Geen gebrek aan wilskracht dus, zoals veel mensen denken. Wel het primitieve dier diep in ons dat met onze voeten rammelt. Van zodra smaakpapillen op de tong vet registreren, zenden ze een signaal via naar de hersenen die vervolgens de dunne darm stimuleren tot de aanmaak van endocannabinoïden. Deze geluk- of genothormonen die sterk lijken op de roesopwekkende chemische stoffen van marihuana, overspoelen ons met een weldadig gevoel dat ons er onbewust toe aanzet om meer van datzelfde voedsel te eten.

Hongeraanvallen en schranspartijen zijn overigens een goed gekend verschijnsel bij rokers van marihuana. De reden waarom deze drug soms gebruikt wordt om mensen met een gebrekkig hongergevoel aan het eten te krijgen.

Geblokkeerd geluksgevoel

Piomelli hoopt nu op geneesmiddelen die dit krachtige mechanisme kunnen blokkeren en de epidemie van overgewicht helpen in te dijken. Maar dit is niet zo eenvoudig.

In 2006 publiceerde professor Luc Van Gaal van UZA al de resultaten van een onderzoek met rimonabant. Van deze stof was bekend dat ze de werking van endocannabinoïden blokkeert, ook al was men toen nog niet op de hoogte van het verband tussen de registratie van vet op de tong en de productie in de darm van endocannabinoïden.

Van genot naar depressie

De proefpersonen verloren effectief gewicht, maar uit opvolging bleek dat de behandeling gepaard ging met een verhoging van het risico op depressie, zelfmoord en andere ongewenste effecten. Onaanvaardbaar, vond het Europees Geneesmiddelenagentschap EMEA, dat op 23 oktober 2008 besloot het product van de markt te halen.

Het blijkt een subtiel evenwicht te zijn, tussen genot en droefenis, daar in ons hoofd. Ingrijpen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar dat levert mensen met overgewicht weinig op. Alleen het besef dat er niet zo iets bestaat als klein onschuldig proevertje. Het eerste nootje kan fataal zijn.

Jan Etienne, journalist Bodytalk

Onze partners