‘Verzorg complexe kankers enkel nog in gespecialiseerde ziekenhuizen’

Een patiën ondergaat tomotherapie. © BELGAIMAGE

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg wil de zorg voor patiënten met complexe en zeldzame kankers voorbehouden aan gespecialiseerde centra.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) wil de zorg voor patiënten met complexe en zeldzame kankers voorbehouden aan referentiecentra die aan bepaalde criteria voldoen. Op die manier wordt een optimale, gelijkwaardige zorg voor deze kankerpatiënten verzekerd.

Vorig jaar formuleerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg deze aanbeveling al voor slokdarm- en maagkanker, waarvan de behandeling zeer complex is. Het breidt dit advies nu uit naar andere complexe of zeldzame kankers.

In België wordt jaarlijks bij bijna 62.000 volwassenen een nieuwe kankerdiagnose gesteld. Bij 4.000 (of 7 procent) van die gevallen gaat het om een zeldzame kanker, die bij minder dan 6 op de 100.000 inwoners per jaar voorkomt. De meeste zeldzame kankers treffen minder dan 100 patiënten per jaar.

Diagnose en behandeling zijn vaak zeer complex. Nochtans mag elk van de 119 Belgische acute ziekenhuizen vandaag een zeldzame of complexe kanker diagnosticeren en behandelen, terwijl niet elk ziekenhuis over de vereiste ervaring, competentie en infrastructuur beschikt. Het KCE wil de zorg voor deze kankerpatiënten voortaan voorbehouden aan referentiecentra.

Zeldzame kankers

De meest voorkomende van de veertien zeldzame kankers zijn tumoren aan de spijsverteringsorganen (zoals lever of galblaas) en bepaalde bloedkankers, hoofd- en halskanker en zwangerschapskankers. Omdat de tumoren zo weinig voorkomen, wordt de diagnose vaak verkeerd of laat gesteld. Niet elk ziekenhuis beschikt over voldoende ervaring om deze zeldzame of complexe problemen tijdig te herkennen en optimaal te behandelen.

Ook de behandeling is meestal complex. Daarom worden hiervoor best ervaren, gespecialiseerde, en multidisciplinaire teams ingeschakeld, die beschikken over aangepaste, vaak hoogtechnologische apparatuur.

(Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content