Verstrengde controle op attesten geneesmiddelen zet patiënten in de kou

19/11/12 om 21:17 - Bijgewerkt om 21:17

De verscherpte controles op de aanvragen voor terugbetaling van sommige dure geneesmiddelen zorgen voor problemen voor tienduizenden chronische patiënten.

Verstrengde controle op attesten geneesmiddelen zet patiënten in de kou

© Belga

De verscherpte controles op de aanvragen voor terugbetaling van sommige dure geneesmiddelen, waartoe in april beslist werd, zorgen voor problemen voor tienduizenden chronische patiënten. Dat meldt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Een aantal dure geneesmiddelen, onder meer voor behandeling van diabetes, hartaandoeningen, kanker, epilepsie of Alzheimer, wordt enkel terugbetaald onder specifieke voorwaarden. De overheid wil op die manier 20 miljoen euro besparen. Maar door de verscherpte controles worden de aanvragen pas laat (of niet) goedgekeurd, zo luidt het.

"Chronische patiënten hebben hun geneesmiddelen nodig omdat de behandeling niet afgebroken mag worden. Wat moet een apotheker doen als het attest voor terugbetaling op zich laat wachten? De patiënt met lege handen naar huis sturen? ", vraagt de APB zich af.

Openstaande tegoeden

Volgens de APB geeft 90 procent van de apothekers het geneesmiddel toch mee en laten ze de patiënt alleen het remgeld betalen. De apotheker schiet het grootste deel zelf voor, in afwachting van het attest. "Dit kan hem duur te staan komen en ondertussen worden de wachttijden almaar langer."

Uit een enquête bij 414 apotheken blijkt dat de apotheken gemiddeld 1.625 euro openstaande tegoeden hebben. "Deze situatie is niet verder houdbaar en de apothekers zullen zich genoodzaakt zien zich in te dekken tegen het risico door de volledige prijs aan te rekenen. Dit zal voor veel patiënten niet betaalbaar zijn en dus een gevaar betekenen voor de continuïteit van de zorgen", waarschuwt de APB. (Belga/INM)

Onze partners