Verplicht ouderschapsplan bij echtscheiding?

Volgens onderzoekers van de Universiteit Antwerpen is het een goed idee om afspraken te maken over de verdeling van zorg- en opvoedingstaken en over informatie-uitwisseling.

Een kwart van de ouders spreekt na een echtscheiding niet meer met elkaar over de kinderen en nog eens 28,5 procent doet dat minder dan één keer per maand. Experts pleiten daarom voor de invoering van een verplicht “ouderschapsplan” zoals dat in Nederland bestaat.

Een ouderschapsplan kan een stap zijn naar meer gezamenlijke betrokkenheid bij de kinderen. Het kan een aantal mogelijke conflicten vermijden door vooraf afspraken te maken.

Kind centraal

Volgens prof. dr. Dimitri Mortelmans, Kim Bastaits en Inge Pasteels is een ouderschapsplan een goed instrument en zou het wettelijk verplicht moeten zijn bij een echtscheiding of wanneer wettelijk samenwonende ouders uit elkaar gaan. Ze bepleiten een dynamisch plan, dat kan meegroeien met de kinderen, en dat door de ouders wordt ingevuld zoals zij het wensen.

“Het hoeft geen evenwichtige verdeling van de taken te zijn, zolang beide ouders ermee akkoord gaan”, aldus Bastaits.

De onderzoekers baseren zich op eerder onderzoek bij gescheiden stellen. Een ouderschapsplan – dat bijvoorbeeld ook bepaalt wie de kinderen naar hun hobby brengt en hoe ouders omgaan met zakgeld – kan de echtscheidingsprocedure verlengen, geven de onderzoekers toe, maar het is tegelijk een instrument om het kind centraal te stellen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content