Verpleegsters met roterende nachtdienst leven minder lang

06/01/15 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:33

Verpleegsters met roterende nachtdienst lopen grotere gezondheidsrisico's. Ze leven minder lang en sterven vaker aan hart- en vaatziektes en longkanker.

Verpleegsters met roterende nachtdienst leven minder lang

Gestresseerde of te laag opgeleide verpleegsters zijn geen goed nieuws voor patënten. © Getty Images

Bij verpleegsters die minstens vijf jaar in een systeem van roterende nachtdienst werken, ligt het sterftecijfer 11 procent hoger. Overlijden aan hart- en vaatziektes komt er bijna 20 procent vaker voor.

Na vijftien jaar roterende nachtdienst stijgt bij deze groep het risico op overlijden door longkanker met 25 procent, schrijft het American Journal of Preventive Medicine.

Biologische klok

Voor het onderzoek beschikte men over de gegevens van bijna 75.000 verpleegsters over een periode van meer dan twintig jaar.

Nachtwerk heeft al langer een slechte reputatie. De Wereldgezondheidsorganisatie bijvoorbeeld stelde in 2007 resoluut dat nachtwerk tot kanker kan leiden.

Bij het voorkomen of bestrijden van hart- en vaatziektes en tumoren spelen slaap en het circadiane systeem een belangrijke rol. Het circadiane systeem heeft te maken met onze slaap/waak-cyclus; die wordt sterk beïnvloed door de biologische klok in onze hersenen. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners