Verpleegkundigen mogen vaccinaties toedienen

30/03/16 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Voortaan mogen ook verpleegkundigen, zonder de aanwezigheid van een arts, patiënten vaccineren.

Verpleegkundigen mogen vaccinaties toedienen

Vaccinatie © Thinkstock

Vanaf 9 april mogen verpleegkundigen vaccinaties toedienen zonder aanwezigheid van een arts. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft daarover een koninklijk besluit genomen, dat in het Staatsblad is verschenen.

Verpleegkundigen beslissen zelf niet over een vaccinatie. Die wordt nog steeds voorgeschreven door een arts. Verpleegkundigen helpen de artsen door de vaccinatie toe te dienen. Daarbij weten ze hoe te handelen en welke arts ze kunnen bereiken in geval van complicaties.

Griepseizoen

Dankzij de nieuwe regel zullen vaccinaties vlotter kunnen geregeld worden in preventieve overheidsdiensten zoals Kind en Gezin waar tot nu toe enkel artsen zuigelingen en kinderen vaccineerden. In de aanloop naar het jaarlijkse griepseizoen zullen bijvoorbeeld thuisverpleegkundigen de griepvaccinaties mogen toedienen.

Kind en Gezin laat weten dat hun verpleegkundigen al sinds 1 januari 2016 vaccineren op de leeftijd van 3 en 12 maanden. "Ze doen dat in aanwezigheid van een arts en dat blijft ook nog even zo", luidt het. Kind en Gezin is tevreden met dit besluit. "Het biedt ons in de toekomst nog extra mogelijkheden om onze verpleegkundigen zelfstandig te laten vaccineren", luidt het. (Belga/AVE)

Onze partners