Verlichte straat houdt één op drie uit slaap

© iStock

Goed verlichte straten en steden verhogen de veiligheid van de burger. Toch zou hij net daardoor niet op zijn beide oren kunnen slapen, want net het licht zorgt ervoor dat bijna één op drie mensen de slaap minder goed kunnen vatten.

Het was in 1879 dat de eerste straatlantaarns hun intrede deden in de straten van New York. Ondertussen is het moeilijk om nog een stad te vinden die ’s nachts niet verlicht wordt. Straten, autosnelwegen, tuinen, parken, parkings en reclamepanelen: het licht in de stad is alomtegenwoordig.

Mensen die in sterk verlichte gebieden wonen, hebben 6 procent meer kans om minder dan zes uur per nacht te slapen.

Om het effect daarvan te onderzoeken op ons welbevinden en onze gezondheid volgden onderzoekers van de universiteit van Stanford een groep van 15.863 mensen gedurende acht jaar. Op regelmatige tijdstippen werden ze bevraagd over de kwaliteit van hun slaap.

Blootstelling

Tegelijkertijd maakte het onderzoeksteam gebruik van satellietgegevens van meteorologische diensten om na te gaan aan hoeveel licht deze mensen worden blootgesteld tijdens de nacht. Volgens de resultaten zijn mensen in steden met meer dan een half miljoen inwoners drie tot zes keer vaker blootgesteld aan licht dan de bewoners van kleinere steden of het platteland.

De lichtvervuiling, zo blijkt, zorgt ervoor dat de duur van de slaap wordt verkort en we ook onrustiger slapen.

24/7

Mensen die in sterk verlichte gebieden wonen, hebben 6 procent meer kans om minder dan zes uur per nacht te slapen. Maar liefst 29 procent geeft ook aan dat ze ontevreden zijn met de duur en met de kwaliteit van hun slaap, tegenover 16 procent in minder verlichte gebieden, een verdubbeling.

“Onze wereld is een 24/7-maatschappij geworden”, zegt de auteur van de studie Maurice Ohayon. “We gebruiken buitenverlichting zoals straatlantaarns om ook actief te kunnen zijn tijdens de avond en om de veiligheid van de burger te verhogen. Onze bezorgdheid is echter dat onze blootstelling aan het donker zodanig wordt gereduceerd dat het onze slaapkwaliteit aantast.”

Uit andere studies blijkt dat slapen met sterk verduisterende gordijnen of een oogmasker kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content