Verhoog uw productiviteit op de werkvloer met deze tips

26/10/15 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:33

De grootste wens van de Vlaming is meer tijd hebben. Een dag bevat nu eenmaal slechts 24 uur, belangrijk dus om deze tijd zo efficiënt en productief mogelijk in te vullen.

Verhoog uw productiviteit op de werkvloer met deze tips

Productiviteit op het werk © Istock

De Vlaming worstelt vooral met het gebrek aan tijd. Dat blijkt uit een enquête die Het Nieuwsblad door onderzoeksbureau iVox liet uitvoeren bij duizend Vlamingen. Eén op de drie ondervraagden noemt de combinatie werk en gezin 'problematisch.'

Steeds opnieuw botsen we tegen dezelfde muur: een dag bevat slechts 24 uur. Het komt er dus op neer om deze tijd zo efficiënt en productief mogelijk in te vullen. Travis Bradberry, auteur van het boek Emotional Intelligence 2.0 geeft enkele tips.

'Zelf raakte ik gefascineerd door het concept productiviteit, toen ik vaststelde dat sommige mensen precies twee keer zoveel kunnen bereiken in een zelfde tijdsspanne, dan anderen. Bovendien geeft het zo'n voldaan gevoel om het kantoor 's avonds te verlaten met de gedachte dat je een ultra-productieve werkdag achter de rug hebt.'

Raak een taak nooit voor de tweede keer aan

'Zo simpel is het', schrijft Bradberry. Volgens hem moet je een taak onmiddellijk afronden en nadien niet meer terug aanhalen. 'Er bestaat geen groter tijdsverlies dan twee keer over dezelfde opdracht te gaan. Bewaar geen mails tot later of weiger geen telefoongesprekken om later terug te bellen. Van zodra iets onder je aandacht komt, behandel het meteen.'

Start steeds met het minst aangename

Een onaangename opdracht handel je best als eerste af. Uitstelgedrag maakt het alleen maar erger, waardoor de taak de ganse dag als een last boven je hoofd blijft hangen.

Neen, is een krachtig woord

*

* © iStock

Bradberry raadt aan om dingen te durven weigeren. 'Wanneer het tijd is om neen te zeggen, moet je er niet omheen dralen met zinnen als "Ik weet het niet zeker" of "ik denk het niet". Gewoon neen zeggen bespaart je heel wat tijd en zo vermijd je misverstanden.'

Uit onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat hoe meer moeite iemand heeft om neen te zeggen, hoe meer stress deze persoon ervaart. Dit vermindert niet alleen de productiviteit, maar kan zelfs leiden tot depressies.

Mails opsparen

Constant onderbroken worden door binnenkomende emails, is enorm afleidend en nefast voor de productiviteit. Daarom is het verstandig om je emails op te sparen en op bepaalde tijdstippen te lezen én ineens te behandelen. Maak eventueel een schema waarin je de mails (en bijhorende opdrachten) ordent volgens prioriteit.

Vermijd multitasken

Door tegelijkertijd meerdere taken aan te pakken, lever je eigenlijk constant half werk. Onderzoekers van de universiteit van Stanford bevestigen dat multitasken de productiviteit ondermijnt. 'Werknemers die gebombardeerd worden met (elektronische) impulsen, hebben moeite om hun aandacht bij de zaak te houden', klinkt het.

Bovendien multitasken heel wat mensen zonder het te beseffen. Het is snel gebeurd, tijdens een meeting toch even via je smartphone de actualiteit volgen. Tablets en smartphones hebben dit alleen maar verergerd, zowel op de werkvloer als in de privésfeer. (AVE)

Onze partners