‘Verbied roken in bijzijn kinderen: het is kindermishandeling’

De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) wil dat roken in het bijzijn van kinderen verboden wordt, omdat het schadelijke gevolgen heeft.

Liefst 116.000 kinderen in Vlaanderen roken thuis gedwongen mee. Ze worden dagelijks blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van de tabaksrook van hun ouders. Dat moet ophouden, zeggen Jean-Jacques Cassiman en Erwin De Clerck, respectievelijk voorzitter en hoofd preventie van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK), in De Standaard.

“Roken in het bijzijn van kinderen moet bij wet verboden worden. Met dien verstande dat die wet geen sanctiemiddel wordt, maar wel een geloofwaardig signaal om de gevaren van het roken in het bijzijn van kinderen te onderstrepen”, klinkt het.

Jonge kinderen die opgroeien bij rokende ouders hebben een groter risico op wiegendood. Zulke kinderen hebben ook vaker astma, chronische bronchitis, middenoorontsteking en hersenvliesontsteking.

‘Samenleving moet roken in buurt van kinderen niet langer gedogen’

“Is er nog meer nodig om roken in het bijzijn van kinderen eigenlijk mishandeling te noemen? De VLK vindt van niet. Mishandeling is strafbaar, dus moeten we ouders die roken bij hun kinderen maar gewoon voor de rechtbank slepen? Dat is geen goed idee. Het is in de hoofden van de mensen dat we moeten optreden”, luidt het nog.

De VLK roept de samenleving op om roken in het bijzijn van kinderen niet langer te gedogen. “Maar ook de overheid moet uit haar schelp komen. Natuurlijk gebeurt dat roken in de beslotenheid van het gezin en geldt daar in principe het recht op privacy. Maar dat recht is geen absoluut recht. Het moet wijken voor het fundamenteel recht op de bescherming van de gezondheid”, argumenteren Cassiman en De Clerck. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content