Verband gevonden tussen bliksem en migraineaanval

19/02/13 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

Volgens een studie bestaat er een link tussen bliksem en een migraineaanval. De onderzoekers toonden aan dat een blikseminslag de kans op intensieve hoofdpijn met 28% kan verhogen.

Verband gevonden tussen bliksem en migraineaanval

Volgens een studie van de universiteit van Cincinnati bestaat er een link tussen bliksem en een migraineaanval. De onderzoekers toonden aan dat een blikseminslag de kans op intensieve hoofdpijn met 28% kan verhogen.

Na een simulatie kwamen de onderzoekers tot een verrassende conclusie. Een bliksem die tot 40 kilometer verwijderd is van een migrainepatiënt kan ervoor zorgen dat de patiënt 28% meer kans heeft intensieve hoofdpijn te ervaren. Wat deze ontdekking betekent voor migrainepatiënten moet nog verder onderzocht worden.

Neuroloog Brendan Davies legt in The Guardian uit wat zich in de hersenen afspeelt. "De hersenen van migrainepatiënten zijn extreem gevoelig aan verandering. Een verandering in de luchtdruk, zoals bij een blikseminslag, kan een migraineaanval uitlokken."

Dagboeken

Dat weersomstandigheden aanleiding kunnen geven tot een migraineaanval, is al langer geweten. Hevig zonlicht, een koude wind en donderstormen zijn enkele voorbeelden van migraine-invloeden. Maar het onderzoek van de universiteit van Cincinnatti is het eerste dat bewijst dat bliksem op zich een trigger kan zijn. De ontdekking wordt momenteel door onderzoekers verder geanalyseerd. (IDV)

Lees meer over:

Onze partners