'Veiligheid consument niet in gevaar door paardenvleesschandaal'

11/02/13 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

Volgens de Europese Commissie is er geen sprake van een nieuwe crisis van de voedselveiligheid.

'Veiligheid consument niet in gevaar door paardenvleesschandaal'

© Reuters

Nu het lasagneschandaal zich over steeds meer EU-lidstaten lijkt te verspreiden, wordt de vraag gesteld of er sprake is van een nieuwe crisis van de voedselveiligheid. Volgens de Europese Commissie is dat niet aan de orde. "Voor zover ik weet, is er nog niemand ziek geworden van die lasagne", zei de woordvoerder van bevoegd commissaris Tonio Borg.

Op dit ogenblik blijkt enkel de etikettering niet volgens het boekje verlopen te zijn. De lidstaten, die in deze bevoegd zijn, onderzoeken wat er precies gebeurd is. "Alle voedsel in de EU is traceerbaar", trachtte Borg gerust te stellen. "Op basis van de gegevens waar we nu over beschikken, is er geen enkele ban gerechtvaardigd. Er lijkt geen besmet vlees gebruikt."

De zaak kwam in Groot-Brittannië aan het licht. Lasagne met rundvlees van het merk Findus blijkt er tot 100 procent paardenvlees te bevatten. Intussen werden niet enkel in Groot-Brittannië, maar ook in Frankrijk en Zweden kant-en-klaarmaaltijden op basis van rundsgehakt uit de rekken gehaald.

In ons land onderzoekt de FOD Economie het schandaal. De verkoop van producten van het merk Findus is in België beperkt. (Belga/TE)

Onze partners