Veel Nederlanders en scholieren op toelatingsexamen arts

03/07/12 om 18:00 - Bijgewerkt om 18:00

Bijna 5.000 kandidaten legden het Vlaamse toelatingsexamen voor een opleiding tot arts af. Daar waren veel Nederlanders en scholieren bij.

Veel Nederlanders en scholieren op toelatingsexamen arts

© EPA

In Kortrijk legden bijna 5.000 kandidaten het Vlaamse toelatingsexamen voor de opleiding arts of tandarts af. Tegen alle verwachtingen in waren daar weer veel Nederlanders bij. Opvallend was ook het grote aantal scholieren uit het vierde en vijfde jaar secundair.

De toename van het aantal vierde- en vijfdejaarsscholieren, is een fenomeen van de laatste twee jaar, zegt Bernard Himpens, de voorzitter van de examencommissie.

"De scholieren willen weten wat het is om in zo'n grote zaal te zitten. Daarnaast zijn er aanwezigen die deelnemen om de smaak te pakken te krijgen en om te kijken of geneeskunde iets voor hen is. De jonge kandidaten die nu al deelnemen, maken kennis met de verschillende soorten vragen en bereiden zich zo al wat voor om volgend jaar echt aan de toelatingsproef me te doen."

Meer Nederlanders

Omdat de toelatingsproeven in Nederland zelf versoepeld zijn, had Himpens dit jaar een kleiner aantal Nederlandse kandidaten verwacht voor het Vlaamse examen. Maar dat bleek een misvatting. "Het aantal Nederlanders is weer toegenomen", zegt Himpens.

"We zitten nu boven de 800." De oorzaak legt Himpens bij het hogere inschrijvingsgeld in Nederland, en de sterke focus de er in het secundair onderwijs op wetenschappelijke kennis wordt gelegd. "Wie in Nederland een onvoldoende behaalt als scholier, heeft meteen minder kansen bij het toelatingsexamen daar. Zulke studenten proberen het daardoor in Vlaanderen." (SVL)

Lees meer over:

Onze partners