'Vanaf 2016 kunnen alle gemeenten oude dieselauto's uit wooncentra weren'

10/12/14 om 04:49 - Bijgewerkt om 04:49

Vanaf 2016 zullen álle gemeenten, en niet alleen de centrumsteden, ervoor kunnen kiezen om vervuilende auto's te bannen uit hun wooncentra. Ze zullen daarvoor ook zelf boetes kunnen opleggen.

'Vanaf 2016 kunnen alle gemeenten oude dieselauto's uit wooncentra weren'

Joke Schauvliege, minister van Omgeving © BELGA

Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. Het plan van Vlaams minister Joke Schauvliege neemt vooral de dieselwagens van vóór 2005 in het vizier.

Wie nu nog met een dieselwagen met bouwjaar 2004 of ouder rondrijdt, mag straks wellicht de centra van heel wat Vlaamse steden en gemeenten niet meer in. De stad Antwerpen was al langer vragende partij voor de invoering van die zogenaamde "lage-emissiezones" om de schadelijke uitstoot van auto's, vrachtwagens of autobussen tegen te gaan.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft nu een concreet plan klaar om de meest vervuilende wagens aan te pakken. Het voorstel moet alleen nog ter goedkeuring voorgelegd worden aan de voltallige ministerraad.

Eerder werd bekend dat Brussel al vanaf 2015 vervuilende auto's zal aanpakken. Hoe dat concreet zal gebeuren, wordt nog bediscussieerd.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners