Van luizen tot depressie: 5 gezondheidsrisico’s van selfies

Een selfie bij de koning © Belga
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Wie gretig met andere mensen op de selfie gaat, denkt daar in de toekomst toch beter twee keer over na. De overheden van verschillende landen waarschuwen voor de gevaren van het nemen van een digitaal zelfportret.

1. Rrisico op hoofdluis

Russische gezondheidsautoriteiten waarschuwen er voor dat digitale zelfportretten de verspreiding van hoofdluizen bij kinderen en tieners in de hand werken. “De oorzaak van de verspreiding van luizen is volgens experten te wijten aan de toename van de selfies”, staat te lezen in een stukje over luizenpreventie op de website van een verbruikersorganisatie in de regio van Koersk. Wanneer twee mensen zich fotogewijs op één vierkante meter tegen elkaar aan schurken, is dat voor de parasieten de ideale gelegenheid om van het ene hoofd op het andere te springen, luidt het.

2. Verslaving en depressieve gevoelens

Het Thaise Departement voor Mentale Gezondheid liet zich onlangs ontvallen dat de selfie ‘een grote bedreiging voor het land is’. Jongeren die foto’s van zichzelf op sociale media posten, maar daar geen positieve feedback op krijgen, zouden immers emotionele problemen kunnen ontwikkelen wat dan weer kan leiden tot een gebrek aan evenwichtige burgers en nog meer problemen voor de Thaise samenleving. ‘Als jongeren het gevoel krijgen dat ze niet genoeg ‘likes’ op hun selfies krijgen dan verwacht, zullen ze een nieuwe selfie posten waar ze misschien ook weer geen goede respons op krijgen’, aldus expert in mentale gezondheid Panpimol Wipulakorn. ‘Dit kan een invloed hebben op hun gedachten. Ze verliezen hun zelfvertrouwen en de verslaving heeft mogelijk een negatieve impact op het dagdagelijkse leven en de carrière.’

De Thaise overheid raadt de jeugd aan om zich te beschermen tegen selfieverslaving door aandacht te besteden aan mensen en dingen rondom zich en meer activiteiten te doen met familieleden en vrienden zoals sporten, films bekijken en reizen. En vooral, niet altijd en overal een selfie nemen.

3. Onrealistisch lichaamsbeeld bij vrouwen

Vrouwen die veel naar de selfies van anderen kijken op Facebook, kunnen zich onzeker voelen over hun lichaam omdat ze zichzelf met die andere foto’s gaan vergelijken. Hoe meer de vrouwen overstelpt worden met selfies, hoe negatiever het zelfbeeld. Dat blijkt uit een studie van Britse en Amerikaanse experts. Het negatieve lichaamsbeeld leidt echter niet tot eetstoornissen, meldt de studie nog.

4. De perfecte selfie kan dodelijk zijn

In Portugal is deze zomer een echtpaar uit Polen voor de ogen van zijn beide kinderen van een klip te pletter gestort tijdens het maken van de perfecte selfie. Het ongeval gebeurde aan de 140 meter hoge kaap Cabo de Roca aan de Atlantische Oceaan, ongeveer 40 kilometer ten westen van Lissabon. De ouders (beiden 31) waren over de houten omheining gekropen om aan de rand van de klip betere selfie’s te kunnen maken. Ook het nemen van een selfie achter het stuur is allesbehalve verstandig.

5. Schadelijk voor relaties

De selfie van 2013: Barack Obama, David Cameron en Helle Thorning-Schmidt met een kwaad kijkende Michelle Obama.
De selfie van 2013: Barack Obama, David Cameron en Helle Thorning-Schmidt met een kwaad kijkende Michelle Obama.

Ook de intimiteit in relaties het echte leven lijdt onder het te veel delen van selfies via sociale media. Volgens Britse onderzoekers van de universiteit van Birmingham, de universiteit van Edinburgh en Heriot-Watt University kunnen mensen die te veel foto’s van zichzelf posten op sociale media het risico lopen om te vervreemden van hun naasten. Met andere woorden: mensen die voortdurend hun selfies op Faecbook plaatsen, hebben doorgaans meer oppervlakkige relaties. Dat is op zichzelf geen verrassing, maar nu is er ook een studie die dat bevestigt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content