Van douchen kunt u ziek worden

07/07/14 om 10:21 - Bijgewerkt om 10:21

Van douchen kunt u ziek worden, beweren Amerikaanse wetenschappers. De douchekop zit naar verluidt vol met schadelijke bacteriën die longinfecties kunnen veroorzaken.

Van douchen kunt u ziek worden

Douchekop © Istock

Een douche nemen kan slecht zijn voor de gezondheid, beweren Amerikaanse wetenschappers. Volgens hen zit een douchekop vol met schadelijke bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken, schrijft BBC.

Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de douchekoppen, de Mycobacterie die longziektes kan veroorzaken, herbergt. Bij mensen die dagelijks douchen komt de infectie met de ziekteverwekker Mycobacterium avium vaker voor dan bij mensen die geregeld een bad nemen. De douchekop lijkt de schuldige.

Ontsmetten met chloor helpt niet

De douchekop vormt een ideale omgeving voor bacteriën. De binnenkant van de douchekop is donker, vochtig en warm. Het 'besmette' water dat uit de sproeier komt, verspreidt zich erg snel. Als de bacterie diep in de longen terechtkomt, ontstaan symptomen als vermoeidheid en een aanhoudende droge hoest. Vooral mensen met een zwak immuunsysteem (zoals zwangere vrouwen) lopen het risico om ziek te worden na infectie met Mycobacterium avium.

De douchekop eens goed ontsmetten met chloor helpt niet. Want de Mycobacteriën zijn resistent tegen chloor. "Metalen douchekoppen kunnen alvast een goed alternatief zijn", benadrukken de wetenschappers. "Op plastic kunnen bacteriën zich goed hechten, op metaal veel minder."

De auteurs van de studie zien hierin ook een verklaring waarom longinfecties de laatste jaren steeds meer voorkomen. Want mensen nemen steeds vaker een douche in plaats van een bad. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners