Valentijn op de werkvloer

Er circuleren weer uiteenlopende cijfers over seks op het werk en kantoorliefjes. De waarheid is dat niemand precies weet hoe vaak het voorkomt. Wanneer het opduikt, wordt het wel gauw een probleem.

Een kwart van de Amerikaanse bedrijven voegt een ‘liefdescontract’ bij de arbeidsovereenkomst, omdat relaties tussen werknemers op de werkplek geregeld voor problemen zorgen. Dat contract verbiedt geen romances onder collega’s, maar verplicht hen wel de relatie te melden aan de human resources manager. Bovendien wordt van de tortelduifjes verwacht dat hun verhouding niet interfereert met hun professionele activiteiten.

Deze ‘liefdesclausule’ kwam zopas overgewaaid naar Europa, zodat ook onze kantoorkoppeltjes nattigheid beginnen voelen. Mag een werkgever iemand ontslaan op basis van een romance met een collega? Ja en neen. Verliefd worden op een collega, dat kan niemand verbieden.

Er iets mee beginnen, ook dat is een volstrekte privé-aangelegenheid. Maar, indien uw liefdesrelatie storend wordt voor de omgeving en leidt tot een onhoudbare werksituatie, mag de werkgever wel ingrijpen. Relaties tussen een kaderlid en een ondergeschikte zijn extra moeilijk, omdat ze de sfeer kunnen verpesten door geroddel over favoritisme en door jaloezie.

Mooie liedje wordt nachtmerrie

Grootste obstakel is de vraag wat er gebeurt als de relatie springt. De breuk kan gepaard gaan met spanningen, concentratieproblemen, demotivatie en zelfs depressie. Een andere moeilijkheid is de geheimdoenerij rond relaties waarin één of beide partners gehuwd zijn. Speelt de werkomgeving het spel mee als de bedrogen partner op een verkeerd moment aan de telefoon hangt of op de werkvloer komt protesteren?

Over het algemeen worden kantoorliefdes beter getolereerd in grote bedrijven dan in kleine. Gaat het om een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte, en blijft de liefde duren, dan wordt gewoonlijk aanbevolen dat één van de twee van job verandert.

Overigens ontstaan veel relaties op de werkplek. De job neemt nu eenmaal veel tijd in beslag, waardoor de werkvloer een belangrijke ontmoetingsplaats wordt. Door de nadruk te leggen op teamwork, gaan mensen nauwer samenwerken en slaan vonken makkelijker over. De mogelijkheid van mail en sms verlaagt de drempel nog meer.

Veel fantasie

Tussen de hardwerkende Vlamingen zou het allemaal niet zo’n vaart lopen, zo bleek enkele jaren geleden uit een onderzoek van professor Stefan Lievens van de Universiteit Gent. Een seksuele relatie hebben met iemand van het werk kwam in 2007 voor bij 4 procent van de respondenten. Romantische gevoelens koesteren voor een collega is een andere zaak: zo’n 25 procent van de Vlamingen heeft daar af en toe last van.

Aan de Universiteit van Wageningen onderzocht professor Iteke Weeda de kantoorromances in Nederlandse bedrijven. Uit haar enquête blijkt dat één op drie werknemers een oogje heeft op een collega, één op 10 zijn partner ontmoet heeft op de werkplek en maar liefst 60 procent van de managers een relatie heeft met een collega. Managers hebben zoals bekend duidelijk meer testosteron.

Marleen Finoulst, Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content