Vaker zwanger is goed voor het hart

07/12/11 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:44

Vrouwen die minstens 4 maal zwanger waren, lopen ongeveer 35 procent minder risico om van een hart- of vaatziekte te sterven dan vrouwen die nooit een kind verwacht hebben.

Zwangerschappen zijn zwaar voor het lichaam van een vrouw, maar voor het hart lijken ze een bonus op te leveren. Het mechanisme achter die bonus is nog niet achterhaald.

De onderzoekers halen beschermende effecten van zwangerschapshormonen aan als mogelijke verklaring, maar evengoed de extra sociale steun en bindkracht die vaak met het krijgen van kinderen samenhangen. Hoe meer kinderen, hoe meer kleinkinderen en hoe groter de familie, waardoor deze vrouwen goed omringd blijven wanneer ze oude worden. Maar misschien komt het ook omdat vrouwen die 4 kinderen op de wereld kunnen zetten, nu eenmaal gezonder zijn en steviger toegerust om het leven aan te kunnen.

"Hartaandoeningen zijn nog altijd één van de belangrijkste doodsoorzaken voor vrouwen," vertelt onderzoekster Donna Kritz-Silverstein van de Universiteit van Californië in San Diego, "en het verband tussen zwangerschap en sterfte door een hartaandoening bleek nog maar nauwelijks onderzocht te zijn."

Rancho Bernardo

Silverstein analyseerde de gegevens van 1300 vrouwen uit Rancho Bernardo in Zuid-Californië. Rond 1985 vroegen onderzoekers hen hoe vaak ze zwanger waren geweest en hoeveel kinderen ze ter wereld hadden gebracht. De meeste vrouwen waren op dat ogenblik vooraan in de 70 en de onderzoekers volgeden hen daarna nog 19 jaar lang.

Vrouwen die minstens 4 maal zwanger waren geweest liepen ongeveer 35 procent minder kans om aan een kwaal van hart en bloedvaten te sterven. Voor alle andere doodsoorzaken was er echter geen verschil.

Het onderzoek verscheen online in het wetenschappelijke tijdschrift Fertility and Sterility.

Jan Etienne, Bodytalk

Onze partners