'Vaccinatie tegen rotavirus is zeer doeltreffend'

23/08/12 om 17:27 - Bijgewerkt om 17:27

Vaccineren tegen het rotavirus is zeer doeltreffend in de preventie van ernstige buikloop bij jonge kinderen.

Die conclusie trekken wetenschappers van de Universiteit Antwerpen. België was het eerste land in Europa dat vaccinatie tegen het rotavirus introduceerde in het zuigelingenschema: op 8 weken, op 14 weken en eventueel een derde dosis op 16 weken (afhankelijk van het gebruikte vaccin).

Voor het onderzoek werkten de wetenschappers samen met de pediatrische eenheden van 39 ziekenhuizen in België. "We gingen op zoek naar jonge kinderen die gehospitaliseerd waren wegens ernstige buikloop veroorzaakt door een rotavirusinfectie. De (vaccinatie)gegevens van die kinderen werden vergeleken met de gegevens van gehospitaliseerde controlekinderen die geen buikloop hadden", aldus pre-doctoraal onderzoekster Tessa Braeckman.

Vaccin

In totaal werden over een studieperiode van twee jaar 215 rotavirusgeïnfecteerde kinderen en 276 controlekinderen opgenomen in de analyse. Het percentage kinderen dat ten minste één orale dosis van een rotavirusvaccin kreeg, lag veel hoger bij de controlekinderen (91 procent) in vergelijking met de rotavirusgeïnfecteerde kinderen (48 procent). "De doeltreffendheid van twee dosissen van het enkelwaardige vaccin in de preventie van ziekenhuisopname vanwege rotavirusinfectie, was 90 procent." "Vaccineren is dus zeker nuttig", besluit Braeckman. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners