UZ Gent voert duizendste levertransplantatie uit

17/01/13 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:20

In België worden jaarlijks ongeveer 220 levertransplantaties uitgevoerd, en dat bij volwassenen, adolescenten en kinderen.

UZ Gent voert duizendste levertransplantatie uit

© Reuters

Het Gentse Universitair Ziekenhuis voerde, als eerste in Vlaanderen, op 8 januari de duizendste levertransplantatie uit. Sinds de start in 1991 leeft ruim 72 pct van de patiënten nog. Zij hebben de mogelijkheid om een actief leven te leiden met een grote levenskwaliteit.
De lever is het grootste orgaan in het menselijk lichaam en vervult diverse levensnoodzakelijke functies voor de stofwisseling. "In België worden jaarlijks ongeveer 220 levertransplantaties uitgevoerd, en dat bij volwassenen, adolescenten en kinderen", verduidelijkt professor dr. Roberto Troisi. Het Gentse UZ neemt daarvan vijftig transplantaties voor zijn rekening.

Tekort

"Vijf tot tien procent van de transplantaties gebeurt dankzij levende donoren. Er is nog altijd een tekort aan donoren, chronische patiënten staan gemiddeld één jaar op een wachtlijst." Voor dringende ingrepen is er wel een urgente wachtlijst.

De hoge overlevingskansen bevestigen transplantatie als langetermijnoplossing, zegt het transplantatieteam van het UZ, dat er ook op wijst dat patiënten een kwalitatief leven kunnen leiden. "Ruim 72 procent van de patiënten leidt 20 jaar na hun levertransplantatie nog altijd een kwalitatief leven", klinkt het.

Bijwerkingen
Vijf jaar na de transplantatie overleeft 80 pct van de patiënten, na tien jaar is dat 75 pct. Patiënten moeten wel levenslang anti-afstotingsmedicatie nemen, en ze moeten door de bijwerkingen nauwgezet opgevolgd worden. "Die nadelen wegen echter niet op tegen de grote voordelen van een transplantatie."

Op 3 mei 1991 werd in het Gentse UZ de eerste klassieke levertransplantatie uitgevoerd, de voor Europa tweede levende donatie bij kinderen ging een half jaar later door. In 1995 werd gestart met de "split-levertechniek", waarbij met één lever twee patiënten getransplanteerd worden. De (voor ons land) eerste levende donatie bij volwassen patiënten gebeurde in 1999. In 2003 werd er, opnieuw als eerste Belgische ziekenhuis, gestart met levende donatie tegen bloedgroep. In 2009 gaf voor het eerst een moeder een stuk van haar lever aan haar kind via een sleuteloperatie. Gelijkaardig, maar meer complex, werd begin dit jaar voor het eerst in Europa een volledige linkerleverkwab bij volwassen bloedverwanten via een kijkoperatie getransplanteerd. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners