Universiteit Gent overlegt over alcoholprobleem bij studenten

16/09/11 om 14:51 - Bijgewerkt om 14:51

Volgende week start in Gent een werkgroep om het alcoholgebruik bij jongeren te bespreken.

Universiteit Gent overlegt over alcoholprobleem bij studenten

© Belga

Volgende week start in Gent een werkgroep om het alcoholgebruik bij jongeren te bespreken. Dat sommige studenten te veel drinken bleek uit een onderzoek van de Université catholique de Louvain (UCL). 'Maar niet iedereen zuipt zich zat', zegt Stephanie Lenoir van de Universiteit Gent. 'De meeste studenten kennen hun grenzen.'

Volgende week komt aan de Universiteit Gent (UGent) een nieuwe werkgroep samen die het alcoholgebruik bij jongeren wil bespreken en vervolgens de resultaten uit recent onderzoek juist wil communiceren aan de studenten. 'Het is niet zo dat alle studenten voortdurend aan comazuipen doen', zegt Stephanie Lenoir, persverantwoordelijke van de UGent. 'Deze slechte communicatie kan ertoe leiden dat het drankgebruik bij studenten nog verergert, omdat ze willen voldoen aan de zogenaamde norm. Daarom willen we graag met alle betrokkenen aan één tafel zitten om duidelijkheid te creëren.' Bovendien start de UGent ook een onderzoek over de manier waarop een écht drankprobleem bij studenten het best wordt aangepakt.

Net zoals in eerder onderzoek, toonde een bevraging van 18.500 Vlaamse studenten aan dat het probleem erger is bij jongens dan bij meisjes, vooral in de eerste jaren van hun studie. Kotstudenten drinken over het algemeen ook meer alcohol dan studenten die nog thuis wonen. Dat onderzoek gebeurde in opdracht van de UGent, de Universiteit Antwerpen (UA) en de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).

'De media geven niet altijd een juist beeld weer van die studies', zegt Anne Hublet, doctoraatsstudente van de vakgroep maatschappelijke gezondheidkunde aan de UGent. 'Het gaat eerder om een harde kern studenten bij wie het drankgedrag problematisch is. De meeste studenten weten hoe ze verantwoord moeten omgaan met alcohol en kennen hun grenzen. Deze boodschap zal de werkgroep duidelijk proberen te communiceren aan de studenten.' (EVDB)

Onze partners