Twee uur rechtstaan per dag is beter voor gezondheid dan zitten

06/08/15 om 21:53 - Bijgewerkt om 21:53

30 minuten bewegen per dag lijkt de norm, maar een onderzoek aan de universiteit van Oxford zegt nu dat twee uur per dag rechtopstaan al beter is voor de gezondheid.

Twee uur rechtstaan per dag is beter voor gezondheid dan zitten

© ThinkStock

Elke dag twee uur staan in plaats van zitten verbetert de bloedsuikerspiegel met 2 procent, het cholesterolgehalte met 6 procent en de vetwaarden in het bloed met 11 procent. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Oxford waarbij 782 mannen en vrouwen een week lang intensief gevolgd werden. Gezondheidenwetenschap.be van het Centrum voor Evidence-Based Medicine publiceert de resultaten op zijn site.

De proefpersonen droegen een week lang een toestel dat registreerde hoeveel tijd ze dagelijks besteedden aan wandelen, zitten, staan, slapen of liggen. Bij alle deelnemers werd ook bloed afgenomen en gekeken naar hun bloeddruk en gewicht. De onderzoekers concludeerden dat wie dagelijks twee uur rechtopstaat een betere bloedsuikerspiegel heeft, lagere niveaus van vet in het bloed en een beter cholesterolgehalte. Wie dagelijks twee uur lang bewoog, had een nog lager BMI, een smallere taille en ook betere cholesterol- en vetwaarden in het bloed.

Meer onderzoek nodig

De suggestie uit deze studie dat onze gezondheid verbetert wanneer we per dag twee uur rechtstaan in plaats van zitten, heeft volgens www.gezondheidenwetenschap.be echter nog meer onderzoek nodig om dit te kunnen bevestigen. Het gaat hier immers om een weliswaar goed opgezette, maar te kleine observationele studie.

'De deelnemers aan het onderzoek hadden bovendien ook iets andere kenmerken dan die van een algemene groep mensen zodat we niet zeker weten of de resultaten kunnen veralgemeend worden'. (Belga)

Onze partners